Lösspringande hundar oroar barnfamilj

Jämshög Artikeln publicerades
Hundarna på bilden har ingen koppling till innehållet i artikeln.
Foto: Mårten Svemark
Hundarna på bilden har ingen koppling till innehållet i artikeln.

En barnfamilj i Jämshög överväger att flytta från byn. Orsak: långvarigt problem med olika hundar som springer omkring lösa.

En mamma i Jämshög har skrivit till kommunen för att få hjälp med problem med hundar som springer lösa i byn utan sällskap av någon ägare.

Enligt anmälan till kommunen handlar det om flera hundar, och problemet ska ha pågått i över ett år.

– Jag är livrädd när vi är ute och går, vi har barn som går själv hem från skolan och det känns inte tryggt. Vi funderar på att flytta från Jämshög... och jag vet flera som känner så här”, skriver mamman till kommunen.

Mamman skriver också att familjen inte har lyckats ta reda på vem som äger hundarna men undrar om kommunen kan hjälpa till.

Den önskan svarar dock kommunen nej på med hänvisning till att det är länsstyrelsen som har hand om ärenden kring tillsyn av hund.

Relativt ofta förekommer det upphittade eller eftersökta hundar på olika lokala facebook-grupper i kommunen.

Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter ska alla hundar vara märkta och registrerade på en ägare. En lös hund får omhändertas och lämnas till polis. Om problemen med att hunden springer lös utan tillsyn är återkommande kan länsstyrelsen besluta om omhändertagande.

En hundägare är alltid skyldig att betala för skada som hunden orsakar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.