Kvinna fick livshotande skador vid knivattack

Olofström Artikeln publicerades
Många polispatruller var på plats efter knivhuggningen under torsdagen.
Foto: Lena Karlsson
Många polispatruller var på plats efter knivhuggningen under torsdagen.

Den kvinna som attackerades på Ica Maxi i torsdags är livshotande skadad. Nu har den misstänkte gärningsmannen, en 55-åring man, häktats för dubbla mordförsök.

Kvinnan har berättat att hon inte uppfattade knivattacken direkt när den hände.

– Jag trodde att mannen bara gav mig en hård knuff, har kvinnan uppgett när polisen hörde henne efter operationen.

Enligt kammaråklagaren Malin Niklasson förstod kvinnan först att hon var knivstucken när hon började blöda. Hon förlorade väldigt mycket blod och läkarens bedömning, när hon kom in till sjukhuset, var att henne skador var livshotande.

– Jag vet inte i nuläget om kvinnan är kvar på sjukhuset. Men hon fick skador på både tjocktarmen, tunntarmen och ena njuren när kniven trängde in i buken, säger åklagaren.

Kvinnan fick också en skärskada på ett finger som syddes direkt. Men nu i efterhand har skadan visat sig vara allvarligare och fingret måste opereras. Kvinnan har tappat känseln i fingret.

Det var i torsdags som attacken skedde på Ica Maxi i Olofström. Den misstänkte 55-åringen har erkänt att han tog knivarna från butikens sortiment och attackerade två personer inne i butiken.

– Hela händelseförloppet dokumenterades av butikens övervakningskameror och filmen stöder det som den misstänkte mannen medgett och som vittnen i butiken också har berättat, säger kammaråklagare Malin Niklasson under häktesförhandlingarna.

Men det var först när polisen tog del av filmen de förstod att ytterligare en person hade attackerats av den misstänkte knivmannen.

– Man ser hur 55-åringen går fram mot en man som står vid en provsmakningsdisk. Plötsligt faller han framåt över disken, men det var ingen som uppfattade annat än att det rörde sig om en knuff, säger åklagaren.

När polisen kontaktade mannen och kollade ryggsäcken han hade haft på sig, finner de knivbladet som bröts av och satt fast i ett fodral till en surfplatta. Den räddade troligen mannen från att få en kniv rakt i ryggen.

– Vi har inte kunnat höra den mannen med ryggsäcken än. Det finns lite speciella omständigheter som gör att vi behöver ta hjälp med det förhöret, säger Malin Niklasson.

Efter förhandlingarna vid Blekinge tingsrätt under måndagsförmiddagen har 55-åringen häktats på sannolika skäl misstänkt för två mordförsök. Han erkänner grov misshandel, och att den skedde genom att han tagit kniven och använt den för att skada - men inte för att döda någon.

Han förnekar därför till anklagelserna om två mordförsök.

Åklagaren har begärt rättspsykiatrisk undersökning av mannen, som 1999 dömdes för misshandel och då fick rättspsykiatrisk vård. Åtal ska vara väckt senast den 1 april.

– Jag inväntar ett intyg från rättsläkaren om kvinnans skador innan jag kan väcka åtal, säger kammaråklagare Malin Niklasson.

Kammaråklagare Malin Niklasson.
Foto: Simone Hansen
Kammaråklagare Malin Niklasson.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.