Kronan stämplas på nya diskbänkar

Olofström/Mörrum Artikeln publicerades
Varumärket Kronan Olofström ska åter börja användas på rostfria diskbänkar, precis som förr i tiden.
Foto:Bo Åkesson
Varumärket Kronan Olofström ska åter börja användas på rostfria diskbänkar, precis som förr i tiden.

Ett av Sveriges äldsta varumärken, Kronan Olofström, ska framöver pryda diskbänkar som har tillverkats i Mörrum.

Det ger en ny nisch och hopp om större spridning.

1927 tillverkades den första rostfria Olofströmsdiskbänken med stämplingen Kronan Olofström. Det är över 20 år sedan den senast användes på diskbänkar, men nu är det dags igen. En helt ny serie med namnet ska lanseras och få stämpeln. Den tillverkas i Mörrum där det finns en 90-årig tradition av tillverkning av rostfria diskbänkar.

– Vi vill knyta an till bygden. Det är nostalgi. En gång i tiden var Olofström känt för sina kastruller och diskbänkar så det har med bygden att göra, säger Patrik Jarlhage, vd på Contura Steel AB i Mörrum.

För ett och ett halvt år sedan tog det familjeägda företaget Contura Steel över utveckling, produktionen och försäljning av bland annat diskbänkar från Ifö. Sätet och tillverkningen är kvar i Mörrum.

    – Allt görs här och vi satsar lokalt med lokala underleverantörer. Genom att använda Kronan Olofström hoppas vi på mer spridning, menar Patrik Jarlhage som på fredag signerar avtalet med Volvo Car Corporation.

    Avtalet ger dem möjlighet att använda varumärket på fler produkter, men nischen är bänkarna. Med den satsningen hoppas de på ökad volym och därmed fler arbetstillfällen.

    Under ett år producerar företaget runt 15 000 rostfria diskbänkar och de har 20 anställda. Den mesta av deras tillverkning sker åt Ifö.