Kraftsamling ligger bakom årets Berättarkraft

Olofström Artikeln publicerades
Anders Roslund, som har skrivit kriminalromanen Tre timmar, kommer till Olofström under Berättarkraft.
Foto: Marc Femenia/TT
Anders Roslund, som har skrivit kriminalromanen Tre timmar, kommer till Olofström under Berättarkraft.

Berättarkraft är tillbaka och i år ska arrangemanget göra avtryck. På programmet står både bildandet av ett Pehr Thomassonsällskap, skapandet av tidskapslar och författarbesök.

I år vill festivalen Berättarkrafts arrangörer skapa en arena för eget skrivande. Därför är årets tema avtryck. Anna Lundholm, kultursekreterare i Olofström, tycker att det är ett bra tema eftersom det kan innehålla mycket.

Nytt för i år är också att aktörerna i Olofström har kraftsamlat kring sitt program.

– Vi har kraftsamlat för att inte sprida ut det. Innan har vi haft någon varenda dag och varje kväll. Nu kan vi locka folk utifrån om vi samlar flera vid samma tillfälle, säger hon.

Arrangemanget inleds med föreställningen Sagofen Isadora: Hej trottoar! för bebisar och små barn. Den visas i Olofströms biblioteks sagorum. Under onsdagen blir det även ett författarbesök av Tove Folkesson, känd för sin Ölandstrilogi som har fått Studieförbundet vuxenskolans författarpris, på Olofströms bibliotek.

– Hon berättar om sitt författarskap och vad hennes hembygd har gjort för avtryck, säger Anna Lundholm.

Det blir även en berättarverkstad med henne.

På torsdagen den 7 mars blir det fokus på dagböcker på Jämshögs hembygdsgård i ett läs- och berättarprogram. Den 8 mars ska sedan ett Pehr Thomassonsällskap bildas. Vill du vara med ska du bege dig till Jämshögs hembygdsgård även då.

Samma dag blir det fokus på Kata Dalström genom en föreläsning i Folkets hus med historikern Gunnela Björk om överklassflickan som blev agitator.

Under hela veckan görs dessutom tidskapslar.

– De delas ut och du kan till exempel komma in och vilja skriva en berättelse till din dagmamma som hon ska läsa på julafton 2024, berättar Lundholm.

Berättelsen läggs sedan i en tidskapsel som adresseras och delas ut på rätt datum.

Berättarkraft avslutas med ett författarbesök av Anders Roslund i Folkets hus. Han startade SVT:s Kulturnyheterna och har skrivit tio kriminalromaner.

Fakta

Urval ur …programmet

Författarbesök: Tove Folkesson föreläser på Olofströms bibliotek den 6 mars klockan 18.00 och håller i en berättarverkstad klockan 19.00.

Läs- och berättarprogram: Kära dagbok! Jämshögs hembygdsgård den 7 mars klockan 18.30.

Bildande: Pehr Thomassonsällskapet den 8 mars klockan 15.00.

Föreläsning: Agitatorn som gick sin egen väg den 8 mars klockan 18.00 i Folkets hus.

Musik: I Katas fotspår den 8 mars klockan 19.00 i Folkets hus.

Tidskapseln: Kom in på Olofströms bibliotek och gör din egen tidskapsel.

Lunchkonsert: Traveling John spelar på First hotel klockan 12.00 den 9 mars.

Författarbesök: Anders Roslund besöker Folkets hus den 9 mars klockan 16.00.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.