Kommunstyrelsen sa ja till skyddsport

Olofström Artikeln publicerades

Turerna har varit många om avregleringen av sjön Immeln.

Men nu har kommunstyrelsen i Olofström klubbat igenom att en skyddsport ska byggas.

Diskussionerna har varit många kring sjön Immeln och kring Volvos ansvar att sköta tappningen av vattnet som rinner ner genom Halen. Volvo vill slippa ansvaret och därför föreslagit att bygga en skyddsport.

På tisdagen var frågan uppe i kommunstyrelsen och där klubbades det igenom att de ställer sig på Volvos sida och att en skyddsport nu är tänkt att byggas.

– Vi godkände förslaget och på det ställe som vi tänker att den är bäst att sitta är det minst påverkan på övriga värden. Den kommer att bli runt fyra meter hög och det är klart att det blir ett ingrepp i naturen men vi vill att den ska smälta in så mycket som möjligt, säger kommunalrådet och kommunstyrelsens ordförande Sara Rudolfsson (S).

Privatpersoner som Naturskyddsföreningen har varit emot skyddsporten men Rudolfsson tycker trots allt att det här var det bästa alternativet.

– Det har varit så mycket utredningar kring det här och någonstans måste vi sätta ner foten och göra något. Alla var överens om att det här var det bästa förutom Moderaterna och Centerpartiet som ville utreda det mer.

Men när skyddsporten väl kan vara på plats är osäkert.

– Det vi klubbade igenom var att vi ska ansöka hos mark och miljödomstolen om att få bygga den här skyddsporten. Det kommer att ta tid och sedan lär det säkert bli överklagande från andra, men nu har i alla fall kommunstyrelsen fattat sitt beslut, säger Sara Rudolfsson.