Kök i Kyrkhult för varm mat att köra ut till äldre är klart

Olofström Artikeln publicerades
Oavsett hur försöket med varm mat slår ut kommer det att finnas ett behov även av kyld mat i framtiden. Kommunens ambition är att också den kylda maten ska börja lagas lokalt. 2 bilder
Foto:Lena Ehring
Oavsett hur försöket med varm mat slår ut kommer det att finnas ett behov även av kyld mat i framtiden. Kommunens ambition är att också den kylda maten ska börja lagas lokalt.

Nu är sista hindret undanröjt. Försöket med att erbjuda äldre att få varm mat hemkörd kan starta.

Nu är det klart att varm mat kan tillagas på skolan i Kyrkhult för att sedan köras ut av hemtjänsten.

Den kylda maten som hemtjänsten levererar till kommunens äldre har varit kritiserad länge. Så i april beslutade kommunen att på försök börja leverera varm mat i höst för att se om den blir mer uppskattad. Kyrkhult utsågs till det område där försöket skulle genomföras.

Planen var att den skulle tillagas i centralköket i Olofström och köras ut till Kyrkhult. En tidsstudie visade dock att den extra körsträckan från Olofström tog för lång tid. Reglerna för hur lång tid mat får varmhållas skulle inte klaras.

– Men nu är det klart med tillagning i Kyrkhult och tidsstudierna visar att vi klarar tidsgränserna ända längst ut på leveransslingorna, säger kommunalrådet Sara Rudolfsson som är nöjd med att försöket kan bli av och man får höra om de äldre är mer nöjda.