Hårt tonläge när Gubbligan hördes

Olofström Artikeln publicerades

Tonläget var stundtals hårt när de tre misstänkta i den så kallade gubbligan på tisdagen förhördes. En av de misstänkta – en 64-årig man – erkände att han och hans kumpaner pratat om brott, men ansåg att det rörde sig om skämt och spekulationer.

– Vi funderade faktiskt på att begå brott, stöld med hjälp av sprängning. Men det blev inget helt enkelt. Mycket av det vi sade var lögner, skryt och rent svammel, sade han, inför en närmast fullsatt åhörarläktare i Malmö tingsrätts säkerhetssal.
Sextiofyraåringen var först ut av de tre misstänkta. Chefsåklagare Pär Andersson fokuserade i sitt förhör på vad som sagts i de avlyssningar som spelades upp under måndagen, rättegångens första dag. Ofta valde 64-åringen att inte svara, och när han gjorde det var det emellanåt på ett raljerande vis. När åklagaren hävdade att han och de andra talade om brotten i förtäckta ordalag blev svaret:
– Vi kanske planerade en statskupp. Kanske skulle vi ta Finland.
Den 52-åring som på måndagen erkänt förberedelse till ett rån, utvecklade på tisdagen erkännandet.
– Jag blev tillfrågad om att begå ett brott och svarade ja. Min förberedelse var rent mental, jag har ingen aning om hur brottet skulle genomföras, sade han.
Den tredje mannen, en 70-åring, vägrade helt att svara på åklagarens frågor.