Fuktproblemen utreds igen

Olofström Artikeln publicerades

Holjeskolan är under utredning ännu en gång. En oberoende konsult ska försöka hitta vad det är som orsakar luktproblemen.
Samtidigt skissar kommunens fastighetschef på ett nytt tak som kan ersätta det platta som läcker in.

Fastighetschef Håkan Håkansson på Olofströms kommun säger med skärpa att han inte försökt dölja något kring mögelundersökningar på Holjeskolan.
– Absolut inte! Varenda punkt som hunden markerade kontrollerade vi. Golvlister och annat bröts upp, men vi hittade ingenting.
– Folk mår inte väl, vi gör vad vi kan, men vi hittar ju inte vad som orsakar det! Vi har gjort utredningar till förbannelse genom åren.

Förutsättningslös undersökning
För en månad sedan beslöt kommunen i samråd med företagshälsovården att ta allt ett varv till, ännu en gång.
Alviva rekommenderade kommunen att ta in en helt fristående konsult för att se om de kan hitta roten till det som sprider dålig lukt och ger personal och elever på skolan hälsoproblem.
– Det görs just nu en helt förutsättningslös undersökning, men den är inte klar ännu.
Håkan Håkansson konstaterar att stommen i Holjeskolan är riktigt bra, men att underhållet är eftersatt.
– Det går inte att döma ut huset som ett mögelhus, det bestrider jag å det bestämdaste! Mögel kan inte växa i tegel, betong och sten. Vi hade 2–3 väggar med gipsskivor och dem har vi bytt ut. Vi hittade inget där heller.

Kostar 1,5 miljon
Två saker ser han ändå som ett måste för att få skolan i ordning. Byte av tak och ventilation.
– Vi måste få taket riktigt tätt och få en ventilation som håller de krav vi ställer idag.
Hans fundering är att ändra taket så det lutar svagt utåt i två olika nivåer med ett ljusinsläpp i vinkel mellan taknivåerna.
Under det nya taket kunde sedan ventilationstrummorna placeras. Men funderingarna kring takets utseende befinner sig ännu på skissnivå, inga beslut är tagna kring det. Beräknad kostnad för att göra om taket är 1,5 miljoner kronor.
– Men jag är inte säker på att det räcker. Och innan ritningar är klara, beslut fattade och en upphandling genomförd så är vi nog framme i minst november-december.

"Inga beslut är tagna"
Att ett rum på komvux expedition nu tömts och ska få ny matta inlagd förklarar Håkansson med att den relativt nya matta som finns där inte har skötts som den ska.
– Vi har lagt in en miljövänlig linoleummatta. Den är inte vattentät, utan ska skötas på annat sätt än ett plastgolv. Men det har inte gjorts och det har runnit ner vatten under den. Det betyder inte att lukten är skadlig, men vi ska ordna till det.
Innan det kan bli tal om att socialförvaltning, hemsjukvård eller någon annan verksamhet flyttar dit ska skolans tak och ventilation åtgärdas. Det är något som även socialchef Thomas Svensson kräver.
– Ja, ska vi dit innebär det renovering så man kommer tillrätta med de här problemen. Men inga beslut är tagna om någon flytt, säger han.