Tar sin hand från tom skola

Vilshult Artikeln publicerades
Vilhults skola har stått tom länge. År 2016 hyste den ett kort slag flyktingbarn. I en ny utredning avfärdas skolan som lämplig för komvux, SFI eller YHS.
Foto: Lena Ehring
Vilhults skola har stått tom länge. År 2016 hyste den ett kort slag flyktingbarn. I en ny utredning avfärdas skolan som lämplig för komvux, SFI eller YHS.

Utbildningsförvaltningen har tröttnat på långbänken med Vilshults skola.

Nu lämnar de tillbaka både skola och förskola till kommunstyrelsen för beslut om deras framtida öde.

Vilshults skola har utretts ännu en gång. Nu är det färdigutrett. Skolorna lämnas tillbaka till kommunstyrelsen som får ta beslutet om de omdebatterade byggnaderna. De har stått tomma långe och kostar kommunen runt en miljon varje år.

Utbildningsförvaltningen har utrett olika alternativ för skolan som plats för delar av komvux och YHS . Förvaltningen ser inga fördelar med detta samtidigt som det skulle bli svårt att hålla budget.

Rektorn för komvux anser i utredningen att det finns vare sig plats nog eller är ekonomiskt försvarbart att hysa in delar av komvux, SFI eller YHS i skollokalerna i Vilshult. Särskilt som skolan kostar en miljon kronor i drift varje år och komvux nuvarande totala kostnad för lokaler är 1,6 miljoner per år.

Särskilt för SFI-klasserna skulle en flytt till Vilshult innebära ”avsevärt högre kostnader”, betonar rektorn för komvux i utredningen.

Vilshults skolas öde har länge varit ett problembarn för utbildningsnämnden och det är inte med helt lätt hjärta som utbildningsnämndens ordförande och nämnden tog beslutet att avbörda sig skolan och dess öde.

– Jag beklagar det här, säger Michael Henriksson.

– Jag tycker inte om att ta bort skolor från små orter, Men det har stått tomt länge och vi har utrett det flera gånger. Men nu kan vi inte hålla på längre. Och vi får inte avyttra skolan. Därför lämnas den nu till kommunstyrelsen.

Enligt utbildningsnämnden finns inget underlag för vare sig förskola eller skola i Vilshult. Dessutom är driften för små skolor oproportionerligt stora, anser nämnden som ser att barnen från Vilshult även i framtiden får räkna med att gå i skolan på andra ställen i kommunen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.