Far och son Idoff har avlidit i cancer

Olofström Artikeln publicerades
Två kända dansbandsprofiler har gått båda. Båda avled i cancer. Sonen Marcus Idoffson blev 38 år och pappa Berth Idoff,  77 år.
Foto: Magnus Gustafson
Två kända dansbandsprofiler har gått båda. Båda avled i cancer. Sonen Marcus Idoffson blev 38 år och pappa Berth Idoff, 77 år.

Två kända dansbandsprofiler har avlidit – pappa Berth Idoff och sonen Marcus Idoffson.

Båda dog i cancer med tre dagars mellanrum.

Flera Olofströmsbor har hedrat sina två bortgångna dansbandsmusiker på Facebook och delat med sig av både minnen och bilder. Även Mediaredaktionen Atenzia Records har lagt ut ett inlägg där de skriver:

”Det är med stor sorg vi fått reda på Marcus Idoffson och även hans pappa Berth gått bort. Två otroligt trevliga och varma människor och inte minst duktiga musikanter”.

BLT: s tidigare nöjesskribent Roland Andersson har följt både pappa Berth Idoffs karriär och han har skrivit flera stora reportage om dansbandet och om profilerna Berth Och Marcus i BLT.

– Jag träffade Marcus Idoffson flera gånger även efter det att han hade fått sin cancerdiagnos. Både han och pappa Berth var otroligt bra på att skapa trivsel omkring sig från scenen men även i det personliga livet, säger Roland Andersson.

Hur stora var Berth Idoffs orkester när dansbandsmusiken var på topp.

– Det fanns tre stora dansbandsorkestrar i södra Sverige som räknades. Idoffs var en av dem, säger Roland Andersson.

Pappa Berth Idoffs sålde orkestern 1985, men familjen köpte tillbaka orkestern år 2000 och då var det sonen Marcus Idoffson och hans hustru Lotta som tog över dansbandet.

– Berth Idoff fortsatte att spela, men tillsammans med några vänner och i mindre skala, Berättar Roland Andersson.

Även Sydöstrans chefredaktör Anders Nilsson går ut i en artikel i den egna tidningen och beskriver sina minnen: ”Berth Idoff var en väldigt stor profil på alla sätt och betydelsefull för bygden”.

Sonen Marcus Idoffson drabbades 2009 av en hjärntumör och sedan en tid tillbaka fick även Berth Idoff ett besked om cancer. Enligt dansbandstidningen Får jag lov, FJL tillbringade far och son sina sista dagar på samma hospice, med öppna dörrar mellan sina rum, och med familjen omkring sig.

Berth Idoffs orkester, som bildades 1955, är känd även utanför Olofström och har tillhört de mer populära dansbandsorkestrarna i södra Sverige.

Marcus Idoffson avled på torsdagen 38 år gammal och pappa Berth natten till söndag, 77 år gammal.