Eldade i grilltunna med halvmeter höga lågor

OLOFSTRÖM Artikeln publicerades

Vid 16-tiden kallades räddningstjänsten till Olofström. Några eldade i en grilltunna så halvmeter höga lågor slog upp. Dessutom blåste vinden mot skogen.

Händelsen inträffade vid Halen, där viken slutar.

Några personer eldade på en godkänd grillplats men lågorna var halvmeterhöga och någon som såg detta ringde SOS. Det visade sig att de som tänt på inte hade någon beredskap för att släcka.

De som var på plats sa att de eldade för att de ville ha glöd för att grilla.

– Det blåste mot skogen och hade kunnat gå glöd ditåt. Så vi valde att släcka ner allt och blöta ner runtomkring. Styrkeledaren från Olofström pratade med dem och uppdaterade dem om läget, säger Johan Nilsson, räddningschef i beredskap i Västra Blekinge.

Trots torkan är det i Blekinge fortfarande tillåtet att grilla på grillar som går upp från marken, det vill säga har ben, eller på iordningställda grillplatser. Sen kan kommunerna välja att gå ut och förbjuda vissa grillplatser.

– Det är aktsamhet och goda förberedelser som gäller men inget totalförbud än så länge på de iordningsställda grillplatserna, säger Johan Nilsson.

Han betonar tre viktiga saker att tänka på vid grillningen: aktsamhet, släckningsberedskap och telefon - som ska vara laddad om den behöver användas.