Döms för att ha plågat 68 djur

OLOFSTRÖM Artikeln publicerades

Under en kontroll av länsstyrelsen upptäcktes det att kvinnan vanvårdat en stor mängd hästar, hundar, katter och fåglar. Nu döms hon till villkorlig dom och dagsböter.

När länsstyrelsen den 16 december 2015 gjorde en kontroll i kvinnans hem utanför Olofström fanns det djur överallt i bostaden som stank av djurens avföring. Den misstänkta kvinnan är i 50-årsåldern och har belagts med djurförbud sedan 2013.

Totalt räknades det till 90 djur, 35 hundar, 23 katter, 13 hästar, sju höns, fyra kaniner, fyra undulater, tre duvor och en nymfparakit. 68 av kvinnans djur ska ha utsatts för lidande i form av avmagring, skadedjursangrepp, instängning, överväxta klor, frätskador och obehandlad sjukdom.

Inne i huset fanns det djur i stort sett i varje rum och vrå. De flesta saknade tillgång till vatten och flera av hundarna var ihopträngda i ett litet hägn. En hund med avbrutet framben fick inte vård och tolv andra hundar hade trängts in i burar. En av hundarna hade dessutom ett elhalsband på sig, något som är förbjudet i Sverige. Flera av hundarna var kraftigt angripna av loppor och hade så långa klor att de inte har kunnat gå ordentligt.

Utanför bostaden gick det en mängd magra hästar som var nedsmutsade med intorkat gödsel på benen och buken.

Kvinnan i sin tur menar att hela besöket var olagligt och ett brott mot hennes mänskliga rättigheter. Hon menar att många av djuren tillhörde bekanta och att länsstyrelsen gjorde sitt tillslag eftersom att de visste att hennes hundar var värdefulla. Enligt kvinnan själv ska hundarna ha ett värde upp mot 80 000 kronor styck.

Nu dömer Blekinge tingsrätt kvinnan för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. Påföljden blir villkorlig dom och 100 dagsböter á 180 kronor.