Centeroro över att miljösamordnaren ifrågasätts

Olofström ,
Kommunen har ännu inte annonserat efter någon efterträdare till miljösamordnaren Eva Johansson som lämnade kommunen för ett liknande jobb på länsstyrelsen tidigare i höstas.
Foto: Lena Karlsson
Kommunen har ännu inte annonserat efter någon efterträdare till miljösamordnaren Eva Johansson som lämnade kommunen för ett liknande jobb på länsstyrelsen tidigare i höstas.

För några månader sedan lämnade kommunens miljösamordnare sin tjänst. Den är fortfarande inte utannonserad och nu protesterar centerpartiet mot att den ifrågsätts i budgetarbetet.

– Det är en ytterst märklig signal att ifrågasätta just den tjänsten när det är så mycket som handlar om miljön dessa dagar. Riktigt otajmat är det.

Centerns gruppledare Rolf Jönsson skräder inte orden.

– Den tjänsten kostar 650 tusen kronor om året och på kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag kommer centerpartiet att föreslå att den summan skjuts till i kommunledningsförvaltningens budget.

– Blir det inte ett ja till vårt förslag så får vi ta ställning till vad vi gör då.

Miljösamordnaren Eva Johansson har arbetat kring ett decennium i Olofströms kommun men har nu flyttat till länsstyrelsen för ett motsvarande arbete.

– Jag har trivts väldigt bra med Olofströms kommun som arbetsgivare, men nu är det dags att göra något nytt, sa hon till BLT under sin sista vecka i kommunhuset.

Kommunalrådet Morgan Bengtsson kan bekräfta att kommunen inte annonserat efter någon ny miljösamordnare men han vill lämna ett lugnande besked.

– Det är inte så att tjänsten ska bort, men vi vill se över den. Och det är en öppen fråga än så länge om det kommer att vara just den titeln när vi anställer någon ny för att arbeta med miljöfrågorna.

– I det stora besparingsarbetet med kommunens budget så måste vi vända på alla stenar. Kanske är det så att arbetsbeskrivningen för miljösamordnaren ska se lite annorlunda ut än den gjort hittills.

– Att få ihop budgeten handlar inte bara om 2020 utan vi måste ha ett perspektiv flera år framöver vilka kostnader vi kan dra på oss.

Summan av de besparingar som kommunledningsförvaltningen måste göra till 2020 är 1,6 miljoner kronor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.