C reserverar sig mot beslut om kylmaten

Olofström Artikeln publicerades
Centerns gruppledare Rolf Jönsson har reserverat sig mot kriterierna i kommunens upphandling av kylmat till äldre.
Foto: Bo Åkesson
Centerns gruppledare Rolf Jönsson har reserverat sig mot kriterierna i kommunens upphandling av kylmat till äldre.

I veckan beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) om vad som ska gälla vid den nya upphandlingen av kylmat.

Med några års mellanrum gör kommunen nya upphandlingar av den kylmat som man kör ut till äldre eller sjuka som bor hemma. Just nu är det Sodexo som levererar de färdiglagade rätterna.

Inför den nya upphandlingen har KSAU nu beslutat om vilka krav man ska ställa på dem som vill lämna anbud i nästa upphandlingsomgång. Centern är inte nöjd med kommunens kravspec.

– Nu beslutade man att ingredienser som är mindre än tio procent av maträtten inte behöver redovisas med ursprungsland. Det tycker vi är helt fel, då kan företagen stoppa i vad som helst, till exempel kött som inte håller måttet, säger Centerns gruppledare Rolf Jönsson.

Den andra punkten partiet reserverar sig mot handlar om hur stor vikt som ska läggas vid kvalitet när kommunen skriver sitt upphandlingsunderlag.

– Vårt förslag var att matens kvalitet ska ha 60 procent av värderingen och priset 40 procent. Nu blev vi nedröstade och beslutet är att värderingen ska fördelas 50/50.

– Klart att maten kostar lite mera då, men vi tror att de allra flesta hellre betalar en tia mer för maten om den smakar och luktar gott.

– Även om man blir dålig och inte kan laga mat själv så innebär det inte att man inte vill veta vad man äter och att det ska smaka gott.

Själva ska KSAU-ledamöterna proväta kylmat den 2 maj för att själva bilda sig en uppfattning om maten, som ofta har fått dålig kritik.

– Förra gången vi hade provätning så tyckte jag själv att det bara var efterrätten som slank ner någorlunda lätt, säger Rolf Jönsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.