Byns butik är till salu - igen

Kyrkhult Artikeln publicerades
Kyrkhultarn i Kyrkhult är till salu.
Foto: Bo Åkesson
Kyrkhultarn i Kyrkhult är till salu.

Efter knappt fyra månader har ägaren Van Mai Man lagt ut livsmedelsbutiken Kyrkhultarn till försäljning. De långa avstånden och familjesituationen gör att det inte fungerar.

Det var i september som Van Mai Man från Sävsjö tog över Kyrkhultarn. Men av logistiska skäl och familjeskäl så har han bestämt sig för att sälja verksamheten. Lönsamheten har också varit för dålig.

– Jag jobbar fortfarande på restaurangen i Småland och det fungerar inte längre att pendla 15 mil mellan Kyrkhult och Småland, säger Van Mai Man.

Han hoppas att någon ny vill ta över verksamheten som har bättre förutsättningar för att driva butiken och restaurangen som ligger i samma fastighet. I försäljningen ingår utöver butik och restaurang också biltvätten och en lägenhet.

Butiken i Kyrkhult har brottats med lönsamhet och att för få kyrkhultsbor handlar där. Kyrkhultarn öppnade 2005 och gick i konkurs i juni 2016, då fyra anställda förlorade jobbet. Lanthandelsägaren Tawfik Ghoshehs tog över en månad senare. Men för dålig omsättning och indraget tillstånd för att sälja bensin gjorde att även han sålde verksamheten vidare.

För Birgit Johnsson, ordförande i Kommunbygderådet, kommer beskedet om att butiken är till salu igen som en överraskning. Och hon är lite uppgiven när hon får frågan om vad bygderådet kan göra:

– Vad ska vi göra? Det är en ganska tuff situation. Men jag tror att det är en alldeles för stor kostym och att ska man ha affär där behöver det vara i lite mindre format. Den här nya unga handlaren har haft svårt att få i gång det.

Själv bor hon inte längre i Kyrkhult men har tagit för vana när hon har ärende åt det hållet att alltid se om det står några bilar utanför affären och hur det ser ut.

Hon betonar att hon på olika sätt varit med och kämpat för Kyrkhult men att bygderådet måste jobba med många olika saker som gäller landsbygden.

– Vi får inte sluta att tro om vi vill att landsbygden ska överleva, säger Birgit Johnsson.

Hon tror att det krävs nya sätt att jobba med service på landsbygden i det moderna samhället. Kanske i form av matutkörning på något sätt.

– Vi har ju tidigare haft ett sådant projekt just i Kyrkhult när Vilbokenbutiken fanns kvar.

Den 23 januari har rådet sitt nästa möte och då kommer troligen frågan om livsmedelsbutik i Kyrkhult upp igen.

Läs mer: Nu har matbutiken öppnat på nytt