Brygghäng med kändisfaktor

Olofström Artikeln publicerades
Johnny Isaksson, Lena Nilsson och Anna Lundholm hoppas på mycket sällskap på å-bryggan under onsdagskvällarna i juli. Då förvandlas den till kulturscen med musik av spännande artister från regionen.
Foto: Lena Karlsson
Johnny Isaksson, Lena Nilsson och Anna Lundholm hoppas på mycket sällskap på å-bryggan under onsdagskvällarna i juli. Då förvandlas den till kulturscen med musik av spännande artister från regionen.

Efterfrågat. Mera folkliv och kultur i centrum.

Kommunens svar på önskemålen har fått namnet Brygghäng. Det blir musikaliska drop in-upplevelser på å-bryggan under onsdagskvällarna i juli.

– Det är lite kaxigt att vi kallar vår nya kulturscen för Brygghäng när vi är Blekinges enda kommun som inte har kustkontakt, säger Lena Nilsson på Kultur- och fritidsförvaltningen.

– Men vi ville sticka ut lite.

Brygghänget inleds med Skärgårdssextetten, en ensemble som inte behöver någon extra presentation.

Men trots kändisskapet var det inga problem att få dem till en icke traditionell scen som den nya å-bryggan i Holjeån.

Det berättade Johnny Isaksson från Olofströms kammarmusikförening när programmet för Brygghäng offentliggjordes på onsdagen.

– Men det är en stor variation på artisterna vi bjuder på alla fem onsdagskvällarna, säger kommunens kultursekreterare Anna Lundholm.

Dan Knagg och Filip Runesson bjuder på världsmusik made in Hemsjö.
Foto: Michael Thomas
Dan Knagg och Filip Runesson bjuder på världsmusik made in Hemsjö.

– Och det har varit en viktig princip att det ska vara artister från regionen, gärna några som är på väg in i en musikkarriär och behöver visa upp sig på många olika scener.

Upprinnelsen till Brygghäng är kritik som kommit in till kommunen på att det händer för lite i centrum.

– Och vi kunde faktiskt hålla med om det, säger Lena Nilsson på kultur- och fritidsförvaltningen. Det behövs sådant som man inte behöver boka biljetter till och bestämma sig för långt i förväg.

– Att bara kunna gå ut lite spontant och något händer, precis som i en lite större stad.

Låtskriverskan och sångerskan Hildur Höglind från Johannishus ackompanjeras 31 juli av sin far Niclas Höglind på gitarr.
Foto: Björn Lindberg
Låtskriverskan och sångerskan Hildur Höglind från Johannishus ackompanjeras 31 juli av sin far Niclas Höglind på gitarr.

– Vi tänkte till lite och fick med oss några föreningar och till vår stora glädje också full pott på vår ansökan om bidrag från Region Blekinge.

FAKTA

De här uppträder på Brygghäng 2019

3 juli Skärgårdssextetten - brassensemble med blås och slagverk med barock, bossanova och jazz på repertoaren.

10 juli Amice - kvinnlig kvartett som sjunger gospel, pop och soul.

17 juli PPM - mansgruppen med rötterna i Olofström som sjunger traditionell nordamerikansk musik med influenser från bluegrass, country och blues.

24 juli Dan Knagg och Filip Runesson - världsmusik skapad i Holmsjö där svensk folkmusik blandas med orientaliska influenser.

31 juli Hildur Höglind - låtskriverskan och sångerskan från Johannishus ackompanjeras av sin far Niclas Höglind.

Visa mer...

– Det här är en chans för föreningarna att visa upp sig i nya sammanhang och konstellationer och kanske locka nya medlemmar.

Ett exempel är Holje folkdansgille som har engagerat sig i världsmusikkonserten 24 juli med Dan Knagg och Filip Runesson.

– Vi hoppas att det här årets Brygghäng sår frön och är nyfikna på vilken fortsättningen blir på vår nya kulturarena, avslutar Lena Nilsson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.