Bonde får köpa loss kommunal mark

Olofström Artikeln publicerades
Markbiten som är markerad i mörkt grön och brungrönt säljs av kommunen till arrendebonde.
Markbiten som är markerad i mörkt grön och brungrönt säljs av kommunen till arrendebonde.

Kommunen säljer knappt två hektar i Rödhult. Den nye ägaren, Mikael Olsson, har en mindre fastighet intill kommunens mark. Delar av kommunmarken ingår i Halens naturreservat.

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen har tidigare föreslagit ett ägarbyte mellan kommunen och Mikael Olsson eftersom det på hans fastighet går vandringsleder och marken anses också ha ett stort värde som naturområde. Såväl kommunen som Olsson har sagt nej till en sådan lösning.

Istället säljer kommunen till Mikael Olsson som fram till nu arrenderat marken. Försäljningssumman är 122 000 kronor eller runt sex och femtio kronor per kvadratmeter.

– Marken är i huvudsak betesmark, åker och några träd, säger Kjell-Åke Karlsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

– Och den kommer att ingå i naturreservatet som medför vissa skyldigheter och inskränkningar, ägaren kan till exempel inte bygga nytt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.