Bildning i centrum under kulturfrossa

Olofström Artikeln publicerades
Den 24 till 28 juni kan barn och vuxna lära sig att lösa Rubiks kub.
Foto: Gunnel Persson
Den 24 till 28 juni kan barn och vuxna lära sig att lösa Rubiks kub.

Årets tema för Nässelfrossa är bildningens vägar. Det blir både musik, konst, mat och ett föredrag av Gudrun Schyman.

Den 23 till 30 juni är det dags för kulturveckan Nässelfrossa igen som startade år 2008. Den innehåller uppemot 150 evenemang under åtta dagar. I år har den temat bildningens vägar.

– Det föll sig naturligt när vi diskuterade vad vi har haft för teman innan, säger Rolf Persson, ordförande i föreningen Nässelfrossa som samordnar veckan.

Temat är tydligt i flera av programpunkterna. Redan under invigningen pratar folkbildaren och författaren Stewe Claeson om bildning på Jämshögs folkhögskola. Han har varit lärare och rektor på flera olika skolor, skrivit ett tjugotal böcker och tilldelats bland annat Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Den 23 juni pratar sedan Gudrun Schyman, före detta partiledare för Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet, om bildningens och folkbildningens roll för ett aktivt medborgarskap. Föredraget hålls på Tulseboda brunn.

Ett återkommande arrangemang under kulturveckan är cirkusskolan som arrangeras den 24 till 29 juni. Då får barn och ungdomar mellan 6 och 18 år lära sig allt från att jonglera till lindans och trapets på Tulseboda brunn. Den 24, 26 och 28 juni kan sedan vuxna och barn från tio år lära sig att lösa en Rubiks kub på Tulseboda brunn. Under tre träffar lär Måns Areskoug dig steg för steg. Ta med en egen kub eller boka en med din biljett.

Det blir även musik på Tulseboda brunn den 24 juni. Då kommer folkmusikerna Erika Lindgren Liljenstolpe på fiol och Cecilia Österholm på nyckelharpa. De spelar både äldre traditionell folkmusik och egna låtar.

Mat berörs också under veckan. Nässlor står så klart på programmet. Elisabet Knutsson berättar om nässlan som mat och hälsoväxt den 25 och 29 juni på Pensionat Strömbacken i Östafors. Den 27 juni berättar dessutom Ragnhild Bolin, lärare vid restauranghögskolan i Grythyttan, om ny matlagning med gamla råvaror. Det gör hon i Fornebodastugan i Kyrkhult.

Till de olika programpunkterna krävs en biljett. Förra året hade 1 000 personer anmält sig inom 20 minuter efter att biljetterna släpptes.

– Det är en upplevelse. Vi vill att besökarna ska säga att det här vill vi tillbaka till igen och det har vi hört många säga. Vi har besökare utifrån som tar en vecka semester för at uppleva allt, säger Rolf Persson.

Fakta

Urval ur programmet

Invigning: Den 23 juni blir det invigning på Jämshögs folkhögskolan med Rolf Persson, ordförande i föreningen Nässelfrossa och Stewe Claeson, folkbildare och författare. Ingen bokning krävs.

Utställning: Sex internationella konstnärer från Tjeckien ställer ut i konsthallen Längan den 23 juni. Där visas oljemålningar med ett brett urval av föreställande konst. Ingen föranmälan krävs.

Föredrag: Gudrun Schyman pratar om bildningens och folkbildningens roll för ett aktivt medborgarskap. Den gör hon den 23 juni på Tulseboda brunn.

Cirkusskola: En timme den 24 till 29 juni är det cirkusskola på Tulseboda brunn. Den vänder sig till barn mellan 6 och 18 år.

Rubiks kub: Vuxna och barn från tio år kan lära sig att lösa Rubiks kub den 24, 26 och 28 juni på Tulseboda brunn.

Musik: Folkmusikerna Erika Lindgren Liljenstolpe och Cecilia Österholm spelar traditionell folkmusik och egna låtar på Tulseboda brunn den 24 juni.

Nässlor: Elisabet Knutsson berättar om nässlan som mat den 25 och 29 juni på Pensionat Strömbacken i Östafors.

Mat: Ragnhild Bolin, lärare vid restauranghögskolan i Grythyttan, introducerar oss i ny matlagning med gamla råvaror den 27 juni i Fornebodastugan i Kyrkhult.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.