Bajs avslöjar Blekingevarg

OLOFSTRÖM Artikeln publicerades
Vargen, Snapphanen fångades på bild i Blekinge.
Foto:lasse carlsson
Vargen, Snapphanen fångades på bild i Blekinge.

En av vargarna kommer från Dalarna.

Det visar dna från spillningen som analyserats.

Vargen som strosade runt i Blekinges skogar förra året lämnade sin spillning på en plats utanför Rödeby. Och bajset avslöjar vargens levnadshistoria.

Det rör sig om en ung varghanne, född 2014 i ett vargrevir som har sitt ursprung i Gimmen i Dalarna som sedan vandrat in i Norge och tillbaka igen in i Sverige nära Ljungskile våren 2016. Det finns dna-spår efter den vargen på flera platser i landet och under våren 2016 kom den till Blekinge.

Frågan är nu om den finns kvar och om det är den varg som synts till i ett område mellan Ronneby och Olofström där den blev jagad av en flock kossor i en hage?

– Jag hittade en hårtuss på taggtråden och med lite tur kan en dna-analys visa om det är Gimmen-vargen, säger Lasse Carlsson, rovdjursexpert på Länsstyrelsen i Blekinge.

Vad vet länsstyrelsen om de vargar som finns eller har funnits i Blekinge?

– Vi vet att Gimmen-vargen har varit här eftersom vi har dna från spillningen. Vi känner till en lite äldre varg, den vi kallar Snapphanen, som rör sig i gränstrakterna mellan Småland och Blekinge. Den har jag bild på, säger Lasse Carlsson.

Han bedömer att den vargen är omkring fyra–fem år.

Lasse Carlsson har även spårat en varg som i Forneboda och har samlat på sig urin och hårstrån som nu ska dna-testas.

– Med flera prover kan vi få en bättre bild av hur många vargar som strövar i Blekinge och hur de rör sig, säger han.