1,5 miljoner kronor till ett grönare Olofström

Olofström Artikeln publicerades

Olofström får 1,5 miljoner av Boverket för att skapa ett grönare centrum.

Totalt delas 135 miljoner ut till projekt runtom i landet som ska få stadsmiljöer att grönska.

Olofströms kommun är enda kommun i Blekinge som beviljats bidraget från Boverket. Totalt har 50 svenska kommuner fått godkänt på sina ansökningar om pengar för att utveckla städer till gröna och hälsosamma miljöer.

Bidraget kan användas till att anlägga nya områden med stadsgrönska, eller för att utveckla redan befintliga områden.

Regeringen tog beslut om satsningen på grönare städer i slutet av förra året. Under 2018 har två olika ansökningsomgångar till bidraget genomförts.

Gemensamt för de flesta åtgärder i projekten som fått klarttecken är att de kulturella ekosystemtjänsterna gynnas, skriver Boverket i ett pressmeddelande. I det ingår upplevelsevärden, ökad fysisk aktivitet, reducerad stress, psykisk återhämtning samt ökade sociala interaktioner.

Stadsmiljöerna ska bli grönare med bidragen från Boverket.
Foto: Nora Lorek/TT
Stadsmiljöerna ska bli grönare med bidragen från Boverket.

En del projekt inriktas på att rusta städerna för ett ändrat klimat och väderutmaningar.

– En utmaning i miljöer med mycket hårdgjorda ytor är dagvattenhanteringen. Därför ingår exempelvis åtgärder som att anlägga dagvattendammar, diken och nedsänkta ytor för skyfallshantering i många ansökningar, säger utredare Sarah Damberg på Boverket i ett pressmeddelande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.