Uppgifter: Dödligt våld mot protest i Papua

Indonesien Artikeln publicerades
En papuansk aktivist under en protest nära presidentpalatset i Jakarta den 22 augusti.
Foto: Dita Alangkara/AP/TT
En papuansk aktivist under en protest nära presidentpalatset i Jakarta den 22 augusti.

Spänningarna stiger i provinsen Papua i östra Indonesien. På onsdagen sköts minst sex demonstranter till döds, enligt en organisation.

Dödsskjutningarna ska ha inträffat när demonstranterna försökte storma ett lokalt myndighetskontor i regionen Deiyai.

– Skjutningarna pågår fortfarande, vi vet inte hur många offren är, säger Markus Haluk, ledare för United Liberation Movement for West Papua som strävar efter provinsens självständighet.

En talesperson för Indonesiens polisväsende avfärdar medierapporterna om dödsskjutningarna som "provokationer" och säger att endast uppgifter från Papuas polis är trovärdiga. En militär talesperson i Papua uppger att poliser attackerats med machetes och pilbågar och att en soldat har dödats.

Sedan i förra veckan har tusentals papuaner demonstrerat mot vad de upplever som etnisk diskriminering. Protesterna inleddes efter att över 40 studenter från Papua fängslats i Surabaya på ön Java för att de böjt en flaggstång under firandet av Indonesiens självständighetsdag. Därefter har protesterna kommit att innefatta krav på Papuas självständighet och urartat i våldsamheter där bland annat en parlamentsbyggnad och en marknad satts i brand. Indonesiens regering har svarat med att flyga 1 200 poliser till provinsen och stänga ner internet på östra Papua.

Papua deklarerade självständighet 1961 efter att ha varit en nederländsk koloni, men Indonesien tog snabbt kontroll över regionen. Rebellgrupper i området har sedan dess krävt självständighet och våld har regelbundet blossat upp när Indonesien svarat hårdhänt på kraven.

Fakta

Fakta: Konflikten om Papua

Papua ligger på ön Nya Guinea längst österut i den indonesiska övärlden och har aldrig varit helt integrerat med resten av Indonesien. Papuanernas härkomst och kultur har mer gemensamt med folken i Stilla havet än med indoneserna. Området ligger dessutom långt från Java och huvudstaden Jakarta.

Papua ingick i den nederländska koloni som 1949 blev Indonesien, men holländarna vägrade släppa området till indoneserna. Först 1962 kunde en FN-förvaltning överta kontrollen över Papua som året därpå överlämnades till Indonesien.

Under de följande decennierna tog den indonesiska regeringen med hjälp av militären full kontroll över Papuas naturrikedomar, som framför allt består av guld- och koppartillgångar samt skog. De enorma vinsterna från exploateringen gick i stort sett oavkortat till regeringen, utan att komma papuanerna till del.

1965 inledde rörelsen Organisationen för ett fritt Papua (OPM) en väpnad kamp för ett självständigt Papua. Det är ett krav som under alla år har setts som oacceptabelt för Indonesien, vars suveränitet över området är erkänd av FN men ifrågasatt av många invånare och delar av omvärlden.

Ingen vet säkert hur många människor som dödats till följd av det separatistiska upproret i Papua sedan 1965. Uppskattningarna rör sig mellan tiotusentals och en halv miljon dödsoffer. Under de strider som utkämpats mellan OPM och den indonesiska militären har åtskilliga grova brott mot de mänskliga rättigheterna begåtts av båda sidor, enligt människorättsorganisationer. Militär och säkerhetsstyrkor har gjort sig skyldiga till en rad politiska mord och tortyr, även mot civila, medan OPM bland annat utfört kidnappningar.

Källa: Landguiden/UI

Visa mer...