Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Undersköterska: "Personalen är slutkörd"

Tusentals undersköterskor samlades i en gemensam protest mot ohållbara arbetsvillkor.
Hoppet ligger hos socialministern som fått en rejäl bunt namnunderskrifter – med krav på mer resurser.
Vård • Publicerad 22 augusti 2019
Undersköterskeupproret manifesterar på Mynttorget.
Undersköterskeupproret manifesterar på Mynttorget.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Initiativet till upproret drog i gång på Facebook efter att de riktade statsbidragen för ökad bemanning i äldreomsorgen avvecklades i våras.

Två undersköterskor inledde en namninsamling och på torsdagsmorgonen kunde över 14 000 underskrifter lämnats över till socialminister Lena Hallengren (S) med krav på mer resurser och bättre arbetsvillkor.

Annons

– De berättade att det finns en bild undersköterskor emellan om hur stressat och pressat det kan vara i äldreomsorgsyrket, säger ministern efter mötet med initiativtagarna.

Strax därefter hölls manifestationer i bland annat Stockholm, Jönköping, Tingsryd, Skurup, Tranås, Borlänge och Mariestad, som anordnats med stöd av fackförbundet Kommunal.

"Vi var tvungna"

Hallengren ser positivt på upproret men ifrågasätter att äldreomsorgen skulle fått mindre pengar. Frågan om de avvecklade riktade statsbidragen om 310 miljoner kronor är lite mer komplicerad, understryker hon.

– Moderaternas och Kristdemokraternas budget innehöll olika insatser som i ärlighetens namn var svåra att få att fungera i praktiken, och vi var tvungna att göra en budget som höll i sin helhet, säger ministern.

– Men det var inte så att äldreomsorgen fick mindre pengar, för varje år har resurserna till kommuner och regioner ökat. Nu har vi lovat fem miljarder årligen under den här mandatperioden.

Förutom ökade resurser kräver undersköterskorna att yrket ska renodlas och uppvärderas. Där lovar ministern förändring. En statlig utredning om reglering av yrket presenterades i april och är nu ute på remiss.

TT: Många undersköterskor i äldreomsorgen arbetar så kallade delade turer vilket betyder att de jobbar två pass samma dag med obetald ledighet däremellan. Vad kan du göra åt det?

– När vi hade förmånen att styra i SKL (Sveriges kommuner och landsting) så ställde vi krav i kollektivavtal just på heltid. Nu får vi se vad som kommer att hända när de har en borgerlig ledning, säger Hallengren.

– Men vi är beredda att ta till andra verktyg om det visar sig att heltidsfrågan inte kan hanteras.

Protester på flera håll

Elisabeth Özdere-Lycke, undersköterska på Sabbatsbergsgeriatriken i Stockholm och fackligt engagerad, tog sig till Mynttorget i Stockholm med förhoppningar på att politikerna tar till sig budskapet.

Annons

– Så att vi kan få scheman som gör att man inte bara sätter sig och gråter efter arbetspassen, säger hon, och fortsätter:

– Sedan vore det trevligt att ha en lön där man slipper fundera varje månad på om det räcker eller inte. Det är skrämmande att det fortfarande är så efter 30 år i yrket.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons