Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Turkiets offensiv i Syrien – detta har hänt

Först beslutade USA att dra tillbaka sina styrkor från nordöstra Syrien. Sedan inledde Turkiet sin offensiv. Hundratusentals människor har tvingats på flykt och ett bräckligt eldupphör har utlysts. Detta har hänt sedan Turkiet gick in i Syrien.
Syrien • Publicerad 19 oktober 2019
Hundratusentals människor har drivits på flykt sedan Turkiet inledde sin offensiv i Syrien.
Hundratusentals människor har drivits på flykt sedan Turkiet inledde sin offensiv i Syrien.Foto: Hussein Malla/AP/TT

7 oktober

Efter ett telefonsamtal mellan USA:s president Donald Trump och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelar USA att landet kommer flytta amerikanska soldater från gränsområdet mot Turkiet i nordöstra Syrien.

Annons

"Turkiet kommer inom kort att genomföra sin sedan länge planerade manöver i norra Syrien. USA:s väpnade styrkor kommer inte att stödja eller vara inblandade i manövern", skriver Vita huset, och tillägger att amerikanska soldater kommer att dras tillbaka från det berörda området.

9 oktober

Turkiet inleder sin offensiv i nordöstra Syrien. President Erdogan likställer den fram tills nyligen USA-stödda syriska SDF-milisen, som domineras av kurdiska YPG, med den terrorstämplade kurdiska PKK-gerillan i Turkiet.

"Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor längs vår södra gräns, och att skapa fred i området", skriver Erdogan på Twitter.

Erdogan vill dessutom upprätta vad han kallar en säker zon i norra Syrien dit han vill flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet. Kurderna befarar att syftet är att etniskt rensa de kurdiskdominerade områdena genom massinflyttning av sunniarabiska syrier.

10 oktober

USA försvarar sig mot kritiken om att landet gett Turkiet grönt ljus att invadera Syrien. USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att Turkiet har legitima säkerhetshot och att beslutet från Donald Trump handlar om att inte utsätta amerikanska styrkor för fara. Trump går även själv ut och försvarar tillbakadragandet. Han anser att USA inte kan göra något i konflikten mellan turkar och kurder som pågått i hundra år.

Samtidigt hotar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med att släppa lös en flyktingström om EU kritiserar Turkiet för offensiven i Syrien.

11 oktober

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk fördömer Erdogans hot om en stor flyktingström till Europa.

Annons

– Vi kommer inte heller att acceptera att flyktingar används för att utpressa oss, säger Tusk.

FN rapporterar att omkring 100 000 människor har flytt den turkiska militäroffensiven i nordöstra Syrien.

I USA uppmanar försvarshögkvarteret Pentagon Turkiet att avbryta militäroffensiven i Syrien.

12 oktober

Tongångarna mellan USA och Turkiet höjs. Amerikanska soldater befann sig i närheten av den plats där artillerield avfyrad från turkiska ställningar slog ned, uppger Pentagon. Turkiet säger samtidigt att landet vidtagit alla åtgärder för att se till att ingen amerikansk bas kommer till skada.

Som svar på USA:s hot om sanktioner hotar Turkiet med vedergällning.

"Turkiet slåss mot terrororganisationer som skapar ett hot mot dess nationella säkerhet. Det råder ingen tvekan om att vi kommer att hämnas (…) alla åtgärder som görs mot detta", skriver utrikesdepartementet i ett uttalande.

13 oktober

Omkring 750 personer som misstänks ha kopplingar till terrorrörelsen IS flyr ur SDF-kontrollerade fångläger. 249 kvinnor och 700 barn försvann från lägret i Ain Issa i nordöstra Syrien, meddelar det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

Västledare uppmanar Turkiets president Erdogan att avbryta offensiven. Tysklands förbundskansler Angela Merkel framför uppmaningen i ett telefonsamtal med Erdogan. Även franske presidenten Emmanuel Macron har varit i kontakt med Erdogan.

Annons

14 oktober

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien tar hjälp av den syriska regimens styrkor för att slå tillbaka Turkiets offensiv. Kurderna säger att man i en "smärtsam" kompromiss släpper fram syriska regimstyrkor för att avvärja Turkiets anfall. Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har hittills lämnats i fred av regimen i Damaskus, som varit upptagen med att bekämpa rebeller i resten av Syrien. För regimens del innebär den nya överenskommelsen att den för första gången på många år får kontroll över stora områden i norr.

Samma dag undertecknar USA:s president Donald Trump en tidigare aviserad presidentorder om att införa sanktioner mot Turkiet.

15 oktober

FN:s människorättsorgan granskar inspelade avrättningar av civila i norra Syrien och varnar för att Turkiet kan komma att hållas ansvarigt för möjliga krigsbrott.

Filmklipp som sprids i sociala medier visar vad som tycks vara kallblodigt mördande, utfört av turkiskstödda rebeller under den gångna helgen. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) arbetar för att bekräfta klippens autenticitet.

Hjälporganisationer i norra Syrien pressas hårt av striderna. Läkare utan gränser är en av de organisationer som beslutar att dra tillbaka merparten av sin personal från området.

16 oktober

Demokrater och republikaner i USA:s kongress går samman i ett fördömande av president Donald Trumps beslut om att dra tillbaka amerikansk militär från Syrien. Trump anklagas för att ha övergivit kurderna. Kurderna är inga änglar, kontrar Trump, och tonar ned hotet som den turkiska invasionen i nordöstra Syrien innebär för USA:s tidigare allierade.

Turkiets Erdogan uppger samtidigt att han inte oroas över USA:s sanktioner mot landet, samt att han inte kommer att utlysa vapenvila i nordöstra Syrien. Han är heller inte intresserad av att förhandla med den kurdiskledda SDF-milisen.

Annons

17 oktober

USA:s vicepresident Mike Pence möter Erdogan i Ankara. Efteråt meddelar Pence att Turkiet har gått med på ett fem dagar långt eldupphör i norra Syrien, villkor som även de kurdiska styrkorna accepterar.

"Miljoner liv kommer att räddas!", skriver Donald Trump på Twitter, där han också tackar Erdogan.

Antalet människor som tvingats på flykt fortsätter stiga. SOHR uppger att över 300 000 personer har flytt området sedan Turkiet inledde sin offensiv.

18 oktober

Trots eldupphör fortsätter beskjutningen längs den syriska gränsen till Turkiet. SOHR uppger att turkiska luftangrepp och granateld från turkiskstödda miliser under fredagen dödade 14 civila i och kring gränsstaden Ras al-Ayn. Turkiet anklagar samtidigt kurdiska "terrorister" för att ha genomfört ett flertal attacker från staden.

EU är skeptiskt till överenskommelsen om eldupphör och säger att den inte är tillräcklig.

"Vi uppmanar åter Turkiet att avsluta sin militära offensiv, dra tillbaka sin militär och respektera internationella humanitära lagar", skriver de 28 stats- och regeringscheferna som samlats för toppmöte i Bryssel i ett gemensamt uttalande.

Malin Johanson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons