Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

USA och Frankrike sluter tillfällig fred

USA och Frankrike har slutit tillfällig fred i frågan om hur de globala nätjättarna ska beskattas.
Ekonomi • Publicerad 22 januari 2020
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och den amerikanske kollegan Steven Mnuchin ska diskutera beskattning av digitala tjänster på Davosmötet i Schweiz. Arkivbild
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och den amerikanske kollegan Steven Mnuchin ska diskutera beskattning av digitala tjänster på Davosmötet i Schweiz. ArkivbildFoto: Christophe Ena AP/TT

Frågan om hur och var globala företag som Amazon och Facebook ska beskattas är en av de hetaste på Världsekonomiskt forum i Davos. Redan före mötet gjorde USA:s president Donald Trump och hans franske motsvarighet Emmanuel Macron upp om en vapenvila: Frankrike avstår från att kräva in skatten i år i utbyte mot att USA stoppar de tullar på franska lyxvaror som Trumpregeringen hotat med som bestraffning för den franska digitalskatten.

Och på onsdagen bekräftade Bruno Le Maire huvudinnehållet i vapenvilan. Han och amerikanske kollegan Steven Mnuchin ska fortsätta diskussionerna i Davos på torsdagen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Hård fransk linje

Annons

Den hårda franska linjen, med en omsättningsskatt på digitala tjänster på 3 procent som infördes i somras, bygger på principen att skatt på digitala tjänster tas ut i landet där tjänsterna konsumeras.

Sveriges finansminister är kritisk till detta.

– Många av de stora länderna, som kanske inte är de mest innovativa ekonomierna, driver den här frågan, säger Magdalena Andersson (S).

Hon föredrar en modell där skatten tas ut på företagen, där produktion och produktutveckling sker.

– Det har ju varit de principerna som har gällt hittills och jag tror att det är bra för världens innovationsförmåga att också länder där de innovativa företagen är kan få ta del av beskattningen, så som det är i dag, säger hon.

Hon tillägger att hon gärna vill se att frågan om hur digitala tjänster ska beskattas löses i den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD snarare än EU.

EU tar över?

Inför Davosmötet har EU-kommissionären Thierry Breton sagt att EU kommer att ta över frågan om OECD inte kan enas om en princip för digital beskattning. Enligt Andersson är det oklart om hon kan ställa sig bakom ett sådant initiativ.

– Det beror helt på hur man kommer att utforma det.

Frågan är het även för Italien och Storbritannien.

USA:s finansminister Steven Mnuchin hotar Storbritannien med biltullar om Boris Johnsons regering går vidare med sitt förslag att införa digitalskatt på amerikanska företag.

Annons

– Internationella beskattningsfrågor är väldigt komplicerade och kräver mycket tid för analys. Om folk vill börja införa godtyckliga skatter på digitala företag från USA kommer vi överväga att införa tullar på bilföretag, säger Mnuchin, som leder den amerikanska delegationen på Davosmötet.

Storbritanniens finansminister Sajid Javid är också på Davosmötet och förklarar att den brittiska digitalskatten kommer att införas i april som planerat, trots påtryckningar från USA.

Joakim Goksör/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons