Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Spretiga uppgifter om USA ska lämna Irak

USA:s militärledning uppges i ett brev ha informerat sin motsvarighet i Bagdad att man förbereder sig för att ta hem sina soldater från landet. Men enligt USA:s försvarsminister finns det inga planer på tillbakadragande och att brevet var ett "misstag".
USA/Iran • Publicerad 6 januari 2020
USA:s försvarsminister Mark Esper , till vänster, tillsammans med Pentagons försvarschef Mark Milley. Arkivbild från december 2019.
USA:s försvarsminister Mark Esper , till vänster, tillsammans med Pentagons försvarschef Mark Milley. Arkivbild från december 2019.Foto: Susan Walsh /AP/TT
USA:s och Israels flaggor bränns under begravningsprocessen i Teheran för toppgeneralen Qassem Soleimani som i fredags dödades av en amerikansk drönare.
USA:s och Israels flaggor bränns under begravningsprocessen i Teheran för toppgeneralen Qassem Soleimani som i fredags dödades av en amerikansk drönare.Foto: Ebrahim Noroozi
Esmail Qaani, ny befälhavaren för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds.
Esmail Qaani, ny befälhavaren för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds.Foto: AP/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under måndagens presskonferens.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under måndagens presskonferens.Foto: Virginia Mayo /AP/TT

Uppgiften om att USA är på väg att lämna Irak kommer dagen efter att Iraks parlament uppmanat landets ledning att kasta ut utländska soldater.

Flera medier tog del av det aktuella brevet som är undertecknat av brigadgeneral William Seely – ledare för USA:s styrkor i Irak – och sänt till ledaren för de irakiska styrkorna. Där står det att de USA-ledda styrkorna i Irak "de kommande dagarna och veckorna ska ompositionera sina styrkor för att förbereda för framtida förflyttning".

Annons

Vidare står det i brevet, som är daterat på måndagen, att möjligheten att genomföra uppgiften "kräver att koalitionsstyrkorna vidtar vissa åtgärder för att säkerställa att förflyttningen ur Irak genomförs på ett säkert och effektivt sätt".

Snart efter att innehållet i brevet läckt ut tillbakavisade USA:s försvarsminister Mark Esper uppgifterna om att USA ska vara på väg att lämna Irak.

Kort därpå förklarade försvarshögkvarteret Pentagons försvarschef Mark Milley att brevet visserligen var "genuint" men i att det inte var meningen att det skulle sändas – ett "illa formulerat misstag som skickades av misstag".

– Det borde aldrig ha sänts, säger Milley i en kommentar.

USA-stöd från Nato

Några timmar tidigare hade försvarsalliansen Nato meddelat att man står bakom USA i den eskalerande konflikten med Iran..

– Vi fördömer unisont Irans stöd till en rad olika terroristgrupper, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter att militäralliansens medlemmar samlats för att diskutera den situation som uppstått.

Enligt Stoltenberg lade man från amerikanskt håll fram motivet till den dödliga drönarattacken i fredags mot den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani.

– Vid mötet i dag uppmanade de allierade till återhållsamhet och nedtrappning. En ny konflikt ligger inte i någons intresse. Så Iran måste avstå från ytterligare våld och provokationer.

Nato har lagt sitt träningsuppdrag i Irak på is, men bara till dess det bedöms vara möjligt att återuppta det, enligt Stoltenberg.

Efterträdare vill hämnas

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar alla parter att ta ett steg tillbaka, utan att nämna något enskilt land.

Annons

Hos de berörda parterna hörs dock inga försonande toner. Regimen i Iran har sedan tidigare utlovat någon form av vedergällning i närtid.

– Vi lovar att fortsätta på martyren Soleimanis inslagna väg med samma kraft. . . och den enda fullvärdiga gottgörelsen för vår del vore att avlägsna USA från regionen, säger Esmail Qaani, som efterträder den dödade Qassem Soleimani som befälhavare för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds.

I Iran råder landssorg och Soleimanis kvarlevor har hyllats vid en stor begravningsprocession i Teheran. Där talade hans dotter, som varslade om att USA och Israel står inför en "mörk dag".

USA:s president Donald Trump hotade tidigare med att USA var redo att attackera 52 mål i Iran – där siffran 52 syftar på det antal amerikaner som hölls gisslan i Iran i slutet av 1970- och början på 1980-talet.

"Hota aldrig Iran", svarade Irans president Hassan Rohani på Twitter.

"De som refererar till antalet 52 bör också komma ihåg antalet 290", skrev han med hänvisning till det antal liv som gick förlorade 1988 när ett amerikanskt örlogsfartyg sköt ner ett iranskt passagerarplan över Persiska viken.

Löfven: Djupt bekymrad

På söndagen besköts Gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad, den skyddade zon där regeringskvarteren och andra länders beskickningar ligger, åter med raketer. Sveriges ambassad drabbades dock inte, uppger svenska UD för TT.

Statsminister Stefan Löfven skriver på Facebook att han är djupt bekymrad över utvecklingen i Irak och regionen. "De senaste dagarnas militära och retoriska upptrappning riskerar att leda till en våldsspiral med stora konsekvenser", skriver Löfven.

Löfven säger också att regeringen inväntar konkreta besked från Irak gällande parlamentets uppmaning att kasta ut alla utländska styrkor ur landet.

"Den svenska militära insatsen i Irak grundar sig på en inbjudan av Iraks regering. Nu får vi invänta en officiell kommunikation från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamentet", skriver Löfven.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons