Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Saudisk oljejätte närmar sig börsen

Snart väntar besked om det som kan bli historiens hittills största börsintroduktion. Oljegiganten Saudi Aramco ska börja handlas på börsen.
Men börsplanerna har åkt på flera bakslag och frågan är om de förverkligas den här gången.
Oljemarknad • Publicerad 2 november 2019
Den 15 september attackerades Saudi Aramcos oljeanläggning i Jidda med drönare. Det är ett av många tecken på den instabila situationen i regionen.
Den 15 september attackerades Saudi Aramcos oljeanläggning i Jidda med drönare. Det är ett av många tecken på den instabila situationen i regionen.Foto: Amr Nabil

Siffrorna kring Saudi Aramco är hisnande. Enligt planerna ska mellan 1 och 2 procent av företaget säljas ut på börsen. Värdet på de aktierna har uppskattats till 20 miljarder USA-dollar, i storleksordningen 200 miljarder kronor.

Det skulle innebära att hela Saudi Aramco kan vara värt svindlande 20 000 miljarder kronor – eller 20 biljoner.

Annons

Men många experter ifrågasätter den saudiska statens värdering av Saudi Aramco.

– Det finns en stark politisk vilja i Saudiarabien att introducera Saudi Aramco på börsen. Men det finns stora osäkerheter som talar emot en börsintroduktion, säger Samuel Ciszuk, chefsanalytiker på energikonsultfirman ELS Analysis.

Den saudiska regeringen väntas ändå meddela att statliga Saudi Aramco ska handlas på börsen med början den 11 december.

Den svåraste stötestenen är enligt Ciszuk risken för en lågkonjunktur som skulle leda till ett lägre oljepris.

– Handelskriget mellan USA och Kina kan utlösa en lågkonjunktur. Det finns en stor osäkerhet på oljemarknaden, säger Samuel Ciszuk.

För tre år sedan

Redan för tre år sedan meddelade den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman att Saudi Aramcos aktier ska börja handlas på börsen i huvudstaden Riyad. Men därefter har planerna skjutits på framtiden flera gånger.

Attacken med drönare och robotar mot saudiska oljeanläggningar tidigare i höst var ett av flera bakslag som har bidragit till att minska intresset för investeringar i saudisk oljeproduktion.

– Men produktionen kom i gång snabbt efter attacken. Det visar att Saudi Aramco är ett välskött företag, säger Samuel Ciszuk.

En komplikation är den stora slagsida som den saudiska börsen skulle få om Saudi Aramco noteras där.

– Hela den börsen skulle gå upp och ner med oljepriset och det kan avskräcka företag från andra branscher. Det passar inte heller in i de saudiska planerna att bredda landets näringsliv, utanför oljesektorn, säger Samuel Ciszuk.

Andra börser

Annons

Så småningom är det möjligt att sammanlagt 5 procent av Saudi Aramco säljs ut och då också på andra börser än den saudiska. Men det kan bli svårt. De saudiska ägarna har tidigare undersökt möjligheterna att börsintroducera Saudi Aramco i London, New York och Hongkong.

– Det har misslyckats på grund av den bristande transparensen i Saudi Aramco. Marknaden vill ha mer insyn, säger Samuel Ciszuk.

För den saudiska staten är Saudi Aramco livsviktigt, oljekonglomeratet beräkna svara för omkring 60 procent av statens inkomster.

Med börsintroduktionen siktar det saudiska kungahuset på att minska landets oljeberoende. Oljemiljarderna ska göra det möjligt att investera i mer framtidsinriktade affärsverksamheter.

Mänskliga rättigheter

Sedan länge har bilden av Saudiarabien präglats av det dystra läget när det gäller mänskliga rättigheter i landet. Den som ändå vill göra affärer med Saudiarabien kan drabbas av negativ publicitet.

– Det kan finnas en viss beröringsskräck bland investerare på grund av den bristande respekten för mänskliga rättigheter i Saudiarabien. Men frågan om mänskliga rättigheter spelar en underordnad roll. Många skulle nog vara beredda att "hålla för näsan” om de såg en bra affär, säger Samuel Ciszuk.

Enligt uppgifter i flera internationella medier ska institutionella placerare från Kina och Ryssland ha visat intresse för att bli delägare i Saudi Aramco.

Björn Dickson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons