Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så äter du klimatsmartare i påsk

En av de stora mathelgerna är här.
Världsnaturfonden (WWF) uppmanar svenskarna att äta mer klimatsmart i påsk.
Livsmedel • Publicerad 18 april 2019
Världsnaturfonden (WWF) råder svenskarna att äta mer klimatsmart i påsk. Arkivbild.
Världsnaturfonden (WWF) råder svenskarna att äta mer klimatsmart i påsk. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Under påsken äts det kopiösa mängder mat under några dagar. WWF ger rådet att välja matvaror med rätt ursprung.

– Påsken förknippar vi mycket med ägg. När man handlar ägg tycker jag att man ska välja Kravcertifierade eller ekologiska ägg. Hönsen har haft en bättre miljö och en mer variationsrik mat. Till äggen brukar man ha sill och det är en väldigt bra fisk att välja att äta. Man kan med fördel välja MSC-certifierad sill, säger Inger Näslund, fiskeexpert vid WWF.

Annons

Många äter också lax under påsken och Inger Näslund ger rådet att även där välja MSC-märkt när det gäller vild lax. Den som köper odlad lax bör se till att den är miljömärkt. Däremot WWF vill att vi helt nobbar ålen.

– Ål säger vi nej till. Den är akut hotad.

Lamm är populärt under påsk. Också i det fallet rekommenderas att välja lamm som är certifierat eller ekologiskt.

– Ska man äta mer klimatsmart så ska man också äta mer grönsaker och rotfrukter. Ha gärna en stor salladsbuffé till påsken, säger Inger Näslund.

Det äts också en hel del choklad under påskhelgen. WWF:s tips är att köpa ekologisk och rättvisemärkt choklad. Ett annat råd är att se till så att produkterna bara innehåller certifierad palmolja.

Fredrik Gunér/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons