Rutte: Malaysia skapar förvirring om MH17

Malaysia/Nederländerna Artikeln publicerades
Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad. Arkivbild.
Foto: Vincent Thian/AP/TT
Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad. Arkivbild.

Uttalandet "skapar förvirring", säger Nederländernas premiärminister Mark Rutte.

Detta sedan Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad sagt att Ryssland görs till syndabock i utredningen om nedskjutningen av passagerarplanet MH17 över Ukraina för fem år sedan.

– Vi är mycket besvikna, för redan från början gjordes det till en politisk fråga för att beskylla Ryssland, säger Mahathir Mohamad.

Malaysia Airlines-planet på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur kraschade i östra Ukraina den 17 juli 2014. Alla 298 personer ombord dödades. 196 var från Nederländerna, 38 från Australien och övriga från 15 olika länder.

För ett drygt år sedan meddelade de internationella utredarna att planet träffats av en rysktillverkad BUK-robot, som förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som stod under proryska rebellers kontroll.

Svårt att acceptera

På onsdagen kom så beskedet att fyra namngivna personer, tre ryssar och en ukrainare, ska ställas inför rätta för nedskjutningen.

Ryssland nekar helt till anklagelserna, och får nu alltså stöd av Malaysias 93-årige premiärminister.

– Redan innan de utredde sade de att det var Ryssland. Och nu säger de att de har bevis. Det är väldigt svårt för oss att acceptera det, säger han.

"Skapar förvirring"

Premiärministern tvivlar på att Ryssland var inblandat och säger att utredarnas slutsatser baseras på "hörsägen". Hans uttalanden förvånar många, inte minst Mark Rutte.

– Jag kan föreställa mig att anhöriga måste bli mycket besvikna över det och även att det skapar förvirring, säger han.

Ruttes förvirring bygger också på att den malaysiska åklagaren Mohamad Hanafiah bin Zakaria, som deltagit i utredningen, på onsdagen sade att slutsatserna baseras på "omfattande utredningar och även juridisk forskning".

– Vi stödjer slutsatserna, sade Mohamad Hanafiah bin Zakaria också.

Fakta

Fakta: Flight MH17

Flygplanet, en Boeing 777 på väg från Amsterdam mot Kuala Lumpur, exploderade över rebellkontrollerat område i Ukraina i juli 2014 efter att ha träffats av en luftvärnsrobot. Samtliga 298 passagerare, som kom från totalt 17 länder, omkom. Majoriteten av offren var nederländska medborgare.

Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko kallade kraschen för ett "terrordåd". Proryska rebeller hävdade att planet skjutits ner av ukrainsk militär, och Rysslands president Vladimir Putin lade skulden på Ukraina.

USA:s dåvarande president Barack Obama sade efter olyckan att separatister inte hade kunnat skjuta ner planet utan hjälp från Ryssland. FN:s säkerhetsråd fördömde händelsen och krävde tillgång till kraschplatsen.

I juli 2015 lade Ryssland in sitt veto mot ett resolutionsförslag som ville inrätta en FN-stödd domstol för att granska nedskjutningen av flygplanet.

Utredningen har slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot av typen 9M38 som kan knytas till ett ryskt militärförband – det 53:e luftvärnsförbandet, baserat i ryska Kursk.

Ryssland förnekar all inblandning i nedskjutningen.

Australien och Nederländerna sade 2018, efter att uppgifterna om roboten offentliggjorts, att de håller Ryssland ansvarigt för händelsen.

Visa mer...