Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Knivigt läge inför möte om topposter i EU

En av årets kortaste nätter kan i värsta fall övergå i en långa knivarnas natt när EU-ländernas ledare ska göra upp om namn till unionens topposter.
Statsminister Stefan Löfven (S) räknar inte med ett förslag förrän vid middagsbordet på toppmötet i Bryssel sent på torsdag kväll.
EU • Publicerad 19 juni 2019
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk spanar efter en ny kommissionsordförande. Frågan är om han hinner hitta någon till veckans toppmöte i Bryssel. Arkivfoto.
EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk spanar efter en ny kommissionsordförande. Frågan är om han hinner hitta någon till veckans toppmöte i Bryssel. Arkivfoto.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

– Donald Tusk hade mandat att ta fram ett förslag, det har ännu inte kommit. Kommer det så kommer det under mötet, säger Löfven efter att ha samrått med riksdagens EU-nämnd inför torsdagens och fredagens Brysselmöte.

EU-nämnden ligger i beredskap för att med mycket kort varsel, natten till midsommarafton, tycka till om ett eventuellt förslag.

Vara alerta

Annons

EU-nämndens ordförande Åsa Westlund (S) uppmanar ledamöterna att hållas sig alerta för att undvika att Löfven bromsar mötesförhandlingarna i väntan på ledamöter som koppla upp sig.

Ovissheten är stor om vilka som ska efterträda främst Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande och Donald Tusk som EU:s permanente rådsordförande.

Båda lämnar sina poster i höst och ska få ersättare utsedda helst redan i sommar. Tusk har hittills gått bet på att få fram ett förslag till de sammanlagt fem poster det handlar om.

"Konsultationerna har visat att det finns olika åsikter och intressen men också en gemensam vilja att avsluta den här processen före EU-parlamentets första sittning (från den 2 juli)", skriver Tusk i sin inbjudan till EU-ledarna.

Parlamentet ska rösta om kommissionens ordförande vid sin andra session i juli, den 15–18 juli.

"Jag kommer att fortsätta att konsultera er en efter en ända fram till att toppmötet inleds. Jag är fortsatt försiktigt optimistisk. Jag hoppas vi kan klara av det här på torsdag", skriver Tusk.

Manfred eller Frans?

Tyske EU-parlamentsledamoten Manfred Weber är formell kandidat till kommissionsordförandeposten för kristdemokratiskt konservativa EPP, som samlar flera av Europas traditionellt tunga högerpartier.

Ändå är många tveksamma till Weber, inte minst på grund av att han aldrig suttit i en regering, ens på regional nivå.

– Det är oklart om Weber kan samla tillräckligt stöd, säger Stefan Löfven.

– Det är på riktigt osäkert. Om det då är så att EPP säger att de ändå ska ha posten för att de är störst, ja vem blir det då? Det blir bara spekulationer, säger Löfven.

Annons

Löfven säger att tänkbara namn måste representera en mix av kriterier som små och stora länder, geografisk spridning, politisk tillhörighet och jämställdhet, för att nämna några. Han tror att jämställdhet, det vill säga antal män/kvinnor, är den som många bryr sig minst om.

TT: Kan det sluta med ett förslag med noll kvinnor?

– Nej, för egen del ska jag givetvis driva en fördelning 3-2 mellan könen, säger Löfven.

Webers oklara stöd har lett till spekulationer om att han i stället kan övertalas att "nöja sig" med att bli EU-parlamentets talman eller bli en av EU-kommissionens vice ordföranden.

Hans främste formelle utmanare till ordförandeposten, den socialdemokratiske toppkandidaten Frans Timmermans, lovordas i sin tur av många för en toppost – men då snarare som utrikeschef.

Margrethe eller Michel?

Möjligen bäddar det för någon av de två andra som nämnts oftast i ordförandestriden: danska Margrethe Vestager, för tillfället EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, eller franske Michel Barnier, som just nu är EU:s chefsförhandlare om brexit.

Om inget namn kan väljas i morgon krävs sannolikt ett extrainsatt toppmöte redan inom ett par veckor för att komma vidare.

Toppmötet ska också ta upp förslaget till långtidsbudget för EU, för tiden 2021 till 2027. Det förslag som finns nu duger inte, en åsikt som delas av flera andra medlemsländer, enligt Löfven.

– Ett nytt budgetdokument, siffersatt, bör tas fram, säger Löfven som räknar med att det sker under det kommande halvåret, när Finland är ordförande i ministerrådet.

– Vi kommer att arbeta för att den svenska avgiften ska hållas nere, säger Löfven.

Rättad: Ändrad uppgift om när EU-parlamentet ska rösta om kommissionsordförande, till andra sessionen.

Lars Larsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons