Nervig brexitspurt väntar

Storbritannien Artikeln publicerades
Premiärminister Boris Johnson vid sitt första regeringssammanträde i somras. Arkivbild.
Foto: Aaron Chown/AP/TT
Premiärminister Boris Johnson vid sitt första regeringssammanträde i somras. Arkivbild.

Brexitupplösningen förblir nervpirrande oviss. Ett avtal i sista minuten är fortfarande möjligt, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson – men tonar samtidigt ner förhoppningarna.

Inför en vecka som kan bli avgörande för utfallet av de intensiva samtalen mellan EU och Storbritannien, informerade Johnson på söndagen sin regering om läget. Hans budskap: Var beredd på att förhandlingsspurten blir en cliffhanger.

Och så upprepade Johnson som vanligt att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober oavsett hur förhandlingarna slutar.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade till ambassadörerna från EU-27 (de kvarstannande länderna) på söndagen att mycket arbete återstår att klara av i samtalen om utträdesprocessen.

Barnier anser att förhandlingarna fortfarande är tillräckligt konstruktiva för att fortsätta. "Diskussionerna på teknisk nivå fortsätter (på måndag)", sade han i ett uttalande.

Något måldatum för när förhandlingarna måste vara klara är inte satt av EU-ambassadörerna. Tiden är dock knapp om en uppgörelse ska kunna hittas i tid till nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel den 17–18 oktober.

Därefter är det – åtminstone på pappret – tänkt att Storbritannien ska kunna lämna EU den 31 oktober.

Fakta

Fakta: Viktiga dagar om brexit

Här är de viktigaste hållpunkterna framöver i brexitkalendern:

* 14 oktober: EU:s förhandlare rapporterar om helgens intensiva förhandlingar med Storbritannien. Samtidigt nystartas parlamentsåret i Storbritannien med att drottning Elizabeth II läser upp regeringens program.

* 15 oktober: De kvarstannande EU-länderna diskuterar läget vid ett EU-ministermöte med chefsförhandlare Michel Barnier i Luxemburg.

* 17–18 oktober: EU-toppmöte i Bryssel, då premiärminister Boris Johnson hoppas få till en lösning med övriga länders stats- och regeringschefer.

* 19 oktober: Extrainsatt lördagssittning för det brittiska underhuset, för blott femte gången sedan 1939.

* 21–22 oktober: Underhuset i London ska debattera och rösta om regeringens program.

* 31 oktober: Datum för Storbritanniens utträde ur EU, om inte landet dessförinnan beviljas ytterligare förlängd förhandlingstid.

Visa mer...