Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Libanon: Premiärministern ställer ultimatum

Tusentals människor demonstrerar mot korruption och skattehöjningar i Libanon.
Premiärminister Saad al-Hariri ställer in regeringssammanträden och kräver att hans koalitionspartner inom tre dygn går med på hans reformer.
Libanon • Publicerad 18 oktober 2019
En kvinna går förbi brinnande bildäck under protesterna i Beirut.
En kvinna går förbi brinnande bildäck under protesterna i Beirut.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Protesterna började på torsdagen efter ett förslag om höjda skatter, bland annat för samtal via appen Whatsapp.

Natten till fredag var stökig och en del av demonstranterna drabbade samman med polis som svarade med tårgas. Bildäck stacks i brand av demonstranter, och på fredag förmiddag låg resterna av glas från sönderslagna butiksfönster kvar på trottoaren i Beirut.

Ställer in möte

Annons

Under fredagen blockerades flera vägar i huvudstaden, liksom i Bekaadalen och på andra håll i landet, enligt statliga nyhetsbyrån NNA.

Hundratals människor samlades framför regeringshögkvarteret i Beirut, där de skanderade att de vill se regimen falla.

Premiärminister al-Hariri svarade med att gå till angrepp mot sina regeringspartner. Han ställde först in fredagens regeringssammanträde, för att sedan ge regeringen tre dygn att ställa sig bakom hans föreslagna reformer.

– Jag sätter en kort tidsgräns. Antingen ger våra partner i koalitionsregeringen ett tydligt, avgörande och slutgiltigt svar som övertygar mig, det libanesiska folket och det internationella samfundet. . . att alla har gått med på reformer – eller så kommer jag att ha någonting annat att säga, sade al-Hariri och satte tidsfristen på fredagskvällen till 72 timmar.

Ekonomisk kris

De senaste åren har Beirut försökt genomföra ekonomiska reformer för att få loss ett hjälppaket på 11,6 miljarder dollar i lån och stöd från internationella långivare, men det har ännu inte betalats ut eftersom införandet av reformerna dragit ut på tiden.

Den ekonomiska oron späs på av den låga tillväxten och av att statsskulden växt till omkring 86 miljarder dollar. Samtidigt har det lilla landet med fyra miljoner invånare tagit emot över en miljon flyktingar från inbördeskriget i Syrien. Till det kommer en infrastruktur som rasat samman. Det finns ingen tågtrafik i landet, ingen offentlig lokaltrafik och strömförsörjningen drabbas av ständiga avbrott.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons