Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lidingö kommun förbjuder tiggeri

Lidingö förbjuder tiggeri och blir därmed den första kommunen i Stockholms län som inför ett sådant förbud. Beslutet fattades med minsta möjliga marginal.
Politik • Publicerad 30 september 2019
I helgen hölls en protest i Lidingö centrum mot planerna på ett tiggeriförbud. Rune Forsbeck var en av dem som deltog med plakat.
I helgen hölls en protest i Lidingö centrum mot planerna på ett tiggeriförbud. Rune Forsbeck var en av dem som deltog med plakat.Foto: Christine Olsson/TT

Förslaget klubbades i kommunstyrelsen i somras och skickades sedan på remiss till bland annat Polismyndigheten. På måndagskvällen fattades beslutet av fullmäktige med röstsiffrorna 26 för och 25 emot.

Talarstolen var välbesökt under fullmäktiges sammanträde. Många ville säga sin mening om majoritetens förslag.

Annons

– Vi från KD har gått till val på ett tiggeriförbud. Det är ohållbart och ovärdigt, vi ska inte legitimera tiggeri som försörjning. Det är inte humant, säger Bo Brismar från partiet.

Han får medhåll från partikamraten Carl-Johan Schiller.

– Varje dag som en person sitter och tigger på gatan är en missad dag på ett arbete där man är en del av en gemenskap, där man betalar skatt, där man får sociala rättigheter, man betalar in pension och man lär sina barn att vägen till välstånd går via arbete.

Birgitta Sköld från det lokala Lidingöpartiet menar att det inte är en lätt fråga, men att det är fel med "tusentals tiggare utanför butiker i små och stora städer".

– Det är en täckmantel för människohandel och prostitution, för att kunna tvätta svarta pengar. Jag har själv sett det.

Liberalerna emot

Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Lidingöpartiet var för kommunstyrelsens förslag, medan Liberalerna, som också ingår i den styrande majoriteten, röstade emot.

Hedwig Kastenholm från L var en av dem som äntrade talarstolen och yrkade på avslag.

– Den bästa boten mot organiserad brottslighet är att vända sig till polis eller socialtjänst och jag hoppas att ni har vänt er dit om ni sett något sådant. Att förbjuda tiggeri är inte en lösning.

Även oppositionspartierna S, C, MP och V var kritiska. Särskilt mot argumentet att Lidingöborna skulle känna sig otrygga med anledning av de cirka tio tiggande personer som finns i kommunen.

– De finns inget stöd för att folk känner sig trakasserade. Vad det egentligen handlar om är att tiggarna "stör bilden" av vår gatubild och image. Det kan möjligtvis vara störande för en del ledamöter i den konservativa delen av fullmäktige, säger Daniel Larson från Socialdemokraterna.

Annons

Flera av dem som röstade emot förslaget tog upp att ett förbud mot tiggeri skulle lägga ytterligare börda på en redan ansträngd polis. Nancy Mattsson från Liberalerna är osäker på om tiggarna kommer att försvinna från kommunen i och med förbudet.

– Jag vet inte, de kanske inte kommer synas här något mer men det blir svårt att bötfälla den som ingenting har.

Fler kommuner

Tidigare har kommunerna Eskilstuna, Vellinge, Sölvesborg, Katrineholm och Staffanstorp begränsat eller förbjudit tiggeri. Även Bromölla kommun har fattat beslut om tiggeriförbud, men det har överklagats till förvaltningsrätten. Munkedal har fattat beslut om att införa krav på tillstånd för tiggeri, men det har ännu inte trätt i kraft.

Ytterligare minst tio av landets 290 kommuner har liknande planer, enligt en kartläggning av i Sverige Radio. Det handlar, förutom Lidingö, bland annat om Skurup, Täby och Danderyd.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om antalet kommuner som beslutat om tiggeriförbud.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons