Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Knagglig start för EU-åklagare

Långsamma tillsättningar och strid om myndighetens första chef gör det trögt att få i gång EU:s nya åklagarsamarbete, Eppo.
Det svenska deltagandet dröjer ett bra tag till.
EU • Publicerad 6 juni 2019
Rumäniens före detta chefsåklagare för korruptionsbrott, Laura Codruta Kövesi, hoppas bli chef för EU:s nya åklagarmyndighet, Eppo. Arkivfoto.
Rumäniens före detta chefsåklagare för korruptionsbrott, Laura Codruta Kövesi, hoppas bli chef för EU:s nya åklagarmyndighet, Eppo. Arkivfoto.Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Eppo ska i första hand hantera vad som kallas brott mot EU:s finansiella intressen, det vill säga fusk och bedrägerier med allehanda EU-medel. Myndigheten ska ha sitt säte i Luxemburg och ledas av en chefsåklagare.

Men vem?

Annons

EU-parlamentet har ställt sig bakom Rumäniens tidigare antikorruptionschef Laura Codruta Kövesi, medan EU:s medlemsländer i stället satt franske Jean-François Bohnert som etta på listan.

Manar till samtal

Striden är infekterad. Kövesi ogillas skarpt av den egna regeringen på hemmaplan, som anklagat henne för att vara alltför auktoritär och överträda sina befogenheter. Det har å andra sidan gett henne extra stöd bland de många som ifrågasätter den rumänska regeringens syn på rättsstatsprinciper och korruption.

EU:s justitiekommissionär Vera Jourova manar till förhandlingar.

– Chefsåklagaren spelar en nyckelroll när det gäller att få i gång kontoret. Det finns ingen annan som kan göra det jobbet. Därför är det rätt bråttom, säger Jourova efter torsdagens inrikesministermöte i Luxemburg.

Parallellt har flera länder heller inte nominerat sina nationella representanter i Eppo, trots att tidsfristen för det gick ut redan i mars.

Sverige vid sidan om

I Sverige sade regeringen länge nej till Eppo-samarbetet, men meddelade i våras att ett förslag om svenskt deltagande ska läggas fram i riksdagen.

– Vi kommer i höst att gå igenom vilka krav som det ställer på vår lagstiftning eller andra regelverk som kan behöva ändras, förklarar inrikesminister Mikael Damberg (S) i Luxemburg.

Han följer än så länge striden om Kövesi från sidan.

– Eftersom vi inte är medlemmar så har vi inte något formellt inflytande på Eppo i dag, men vi följer processen noga. Vi vet ju att olika länder har olika uppfattningar och har markerat det, men det var inte uppe i dag, säger Damberg i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons