Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Expert: Svensk tanker kan komma att släppas

Den iranska tanker som beslagtagits av Storbritannien får tillstånd att segla i väg från Gibraltar, enligt Gibraltars regeringschef Fabian Picardo.
Sannolikheten att det svenskägda fartyget som är beslagtaget av Iran också släpps är stor, tror en expert.
Storbritannien • Publicerad 16 augusti 2019
Grace 1 kan lämna det brittiska territoriet Gibraltar under fredagen. Arkivbild.
Grace 1 kan lämna det brittiska territoriet Gibraltar under fredagen. Arkivbild.Foto: Marcos Moreno/AP/TT

Den iranska oljetankern Grace 1 ligger ännu kvar vid Gibraltar. Vissa uppgifter talar om att fartyget kan ge sig av när som helst, andra om att det kan dröja till söndag, rapporterar AFP.

– Den kan lämna så snart den nödvändiga logistiken för att kunna skeppa iväg ett fartyg i den storleken är i ordning för att ta det vart det nu ska, sade Picardo till BBC Radio tidigare på fredagen.

Annons

Den brittiska marinen stoppade och beslagtog Grace 1 i Medelhavet den 4 juli efter misstankar om att den i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till Syrien. Det iranska revolutionsgardet beslagtog kort därefter tre fartyg i Hormuzsundet. Ett av dem var det brittiskregistrerade Stena Impero, som ägs av det svenska rederiet Stena Bulk.

Beslutet att Grace 1 skulle släppas togs av Gibraltars högsta domstol i på torsdagen, trots att det enligt uppgifter från Gibraltars regering kommit in en amerikansk ansökan om att oljetankern skulle vara fortsatt beslagtagen, enligt Reuters.

Ska byta namn

Det kommer inte dröja länge innan Iran svarar med att släppa Stena Impero, tror Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet.

– Iran hävdar att detta inte har koppling, att det är två helt olika ting och att den svenskägda tankern bröt mot Iranska regler. Det säger de formellt, men i realiteten tror jag att de kommer att göra en koppling, jag tror att de kommer att släppa det svenskägda fartyget om någon vecka, tio dagar, säger han till TT, och fortsätter:

– Att det iranska fartyget blir frisläppt nu kommer rimligen att direkt förbättra relationen mellan Iran och Storbritannien.

Jalil Eslami, chef för Irans hamn- och sjöfartsorganisation, säger att Grace 1, på ägarens begära, ska byta namn till Adrian Darya och flaggas om från liberisk till iransk flagg innan fartyget lämnar Gibraltar.

Bara USA

Förhandlingsläget som Iran får i och med att fartyget släpps av Storbritannien är perifert i sammanhanget, menar Hallenberg. Därför kommer Iran sannolikt använda läget till att förbättra relationen mellan dem och britterna.

Spänningarna i Hormuzsundet och i relationen mellan USA och Iran är större problem som inte kommer att lösas av detta.

– Det vi nu talar om påverkar inte den större problematiken – USA:s vilja att ha ett nytt avtal med Iran om både kärnvapen och annat. Det är bara USA som vill ha det, alla andra stora stater vill ha kvar det gamla avtalet. Den problematiken finns fortfarande kvar, samtidigt som Iran tar små steg bort från avtalet.

Redo för avfärd

Och fler incidenter är att vänta i Hormuzsundet, tror Hallenberg.

Annons

– Iran har sedan några månader velat visa att situationen som de nu är i med oljesanktioner från USA:s sida inte är acceptabla, det är därför som de börjat bråka i Hormuzsundet. Den grundläggande problematiken finns också kvar.

– Något annat kommer att hända i Hormuzsundet, Iran kommer att göra något ytterligare och vad det blir vet inte jag, fortsätter han.

Beslutet att släppa Grace 1 togs efter det att Fabian Picardo uppgett att han fått en skriftlig försäkran från Iran att skeppet inte skulle åka till något land som omfattas av sanktioner från EU, vilket Syrien gör. Irans utrikesdepartement förnekar dock att någon försäkran om att fartyget inte ska åka till Syrien har skrivits under.

Britta Kramsjö/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons