Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Legas framgång i EU ger mer makt hemmavid

Den tuffa, invandringskritiska retoriken går hem. Högerradikala och EU-kritiska Lega blev med god marginal största parti i Italiens val till EU-parlamentet.
Resultatet kastar om maktförhållandet i den koalition som styr Italien.
EU-valet • Publicerad 27 maj 2019
Det främlingsfientliga italienska partiet Legas ledare Matteo Salvini kampanjar i Putignano inför EU-valet.
Det främlingsfientliga italienska partiet Legas ledare Matteo Salvini kampanjar i Putignano inför EU-valet.Foto: Annamaria Loconsole/AP/TT

När valvakorna stängt och tv-kamerorna slutat sända stod det klart att det italienska EU-valets raket är Lega. Partiet har säkrat 34,3 procent av rösterna – att jämföra med 6 procent vid EU-valet 2014 och 17 procent i fjolårets nationella parlamentsval, enligt preliminära resultat.

– Ett av de partier som vuxit mest, konstaterar Italienkännaren Ann-Cathrine Jungar, som forskar om högerradikala partier vid Södertörns högskola i Stockholm.

Skralt för partner

Annons

Legas koalitionspartner, populistiska Femstjärnerörelsen, gjorde däremot ett skralare resultat. Partiet landade på drygt 17 procent av rösterna – vilket är sämre än vid det förra EU-valet och i princip en halvering av det stöd på 32,5 procent som man fick i det italienska parlamentsvalet.

När de båda partierna ingick sitt udda politiska äktenskap efter valet i fjol var det Femstjärnerörelsen som var störst. Nu är förhållandet det omvända, vilket lär leda till att Lega i ännu högre utsträckning kan sätta agendan i Rom. I praktiken kan det betyda ännu stramare invandringspolitik och skattesänkningar som utmanar EU:s budgetregler.

Lägg därtill att de båda partierna attackerat varandra hårt under valrörelsen vilket lett till spekulationer om att regeringskoalitionen är på väg att spricka.

Men under valnatten var Legaledaren Matteo Salvini försonlig.

– Jag ser våra regeringspartners som vänner och från och med i morgon går vi tillbaka till jobbet med lugn och en mjukare ton. Mina motståndare är och förblir Vänstern, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Med vänstern avser Salvini det mittenvänsterorienterade Europavänliga Demokratiska partiet (PD) som säkrade 22,7 procent i EU-valet.

Samregera eller inte?

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio skyllde förlusterna på lågt valdeltagande i södra Italien, där partiet har många anhängare. Även han sökte ta död på ryktena om en regeringskris.

– Inget kommer att ändras, sade Di Maio till dagstidningen Corriere della Sera och lade till att han förväntar sig att samregera med Salvini hela den femåriga mandatperioden.

Men Legas gruppledare i parlamentet Riccardo Molinari ser saken annorlunda: Att fatta beslut om regeringsprioriteringar kommer nu att landa på Lega och Salvini, säger han enligt Reuters.

Matteo Salvini, som också är Italiens inrikesminister, är en politiker med stark utstrålning. Inför EU-valet kampanjade han intensivt med slagord som "Italienarna först". Han samlade också likasinnade nationalistiska och högerpopulistiska partier från andra länder i Milano för att visa upp en enad front.

Annons

Jungar noterar att han är väldigt populär.

– Det är tydligt att Femstjärnerörelse inte har ett lika starkt styre. Och Salvini har levererat på sina löften om att stoppa invandringen, säger hon.

Tina Magnergård Bjers/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons