FN: Över 100 döda i syriska flygangrepp

Syrien Artikeln publicerades
Räddningsarbetare röjer upp efter ett flyganfall mot Jisr al-Shughur utanför Idlib tidigare denna månad. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Räddningsarbetare röjer upp efter ett flyganfall mot Jisr al-Shughur utanför Idlib tidigare denna månad. Arkivbild.

Minst 103 civila, av dem 26 barn, har dödats i flygräder i Syrien de senaste tio dagarna sedan regeringsstyrkor angripit skolor, sjukhus och marknader, uppger FN.

Sedan i våras har hundratusentals drivits på flykt.

"Detta är civila objekt, och med tanke på ihärdigheten i attackerna verkar det osannolikt att alla skulle ha träffats av misstag", säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet i ett uttalande.

Hon tillägger att de stigande dödstalen mötts av "uppenbart ointresse" från omvärlden.

Syrien och dess allierade Ryssland inledde en offensiv mot den rebellkontrollerade nordvästra delen av landet i slutet av april. Området beskrivs som det sista kvarvarande rebellfästet, och regeringen hävdar att attackerna är ett svar på att vapenvilan brutits.

Omkring tre miljoner människor bor i området, som bland annat omfattar städerna Aleppo och Idlib. Enligt FN har över 400 000 drivits på flykt på grund av de senaste tre månadernas angrepp. FN har dokumenterat 39 attacker mot sjukvårdsinrättningar eller medicinsk personal, och minst 50 skolor uppges ha skadats.

Både den syriska regeringen och Ryssland förnekar att civila skulle ha varit måltavlor.

Fakta

Fakta: Kriget i Syrien

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig.

Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har behövt fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Visa mer...