Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Fängelse och vräkning – nu skärps hyresregler

Hyr du ut lyan i andra hand utan hyresvärdens vetskap? Eller vill du tjäna lite extra pengar på din andrahandshyresgäst?
Tänk om och gör rätt.
Efter den 1 oktober kan du nämligen förlora hyresrätten – eller värre än så.
Bostad • Publicerad 13 september 2019
Att hyra en lägenhet i andra hand kan vara en lösning för många med bostadsbekymmer. Men hur hög får egentligen hyran vara – och vad händer den som tar ut överhyra? Arkivbild.
Att hyra en lägenhet i andra hand kan vara en lösning för många med bostadsbekymmer. Men hur hög får egentligen hyran vara – och vad händer den som tar ut överhyra? Arkivbild.Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

– Man kan bli av med kontraktet, man kan tvingas betala tillbaka överhyra. Dessutom – gör man båda blir det brottsligt. Det kan innebära böter och fängelse i högst två år, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Nu dras snaran åt kring några av de värsta otygen som förekommer på hyresmarknaden. Lagändringen berör bland annat den som vill byta hyreslägenhet, och så skärps reglerna kring svartkontrakt. För snart blir det inte bara brottsligt att sälja ett svartkontrakt – utan även att köpa ett.

Annons

Men framför allt kommer rejält skärpta regler för andrahandsuthyrning.

– Det ska vara samma hyra som förstahandsgästen betalar, plus 10-15 procent om bostaden är möblerad, förklarar Susanna Skogsberg och fortsätter:

– Om man hyr ut olovligen eller tar ut oskälig hyra så kan man faktiskt bli av med sin hyresrätt.

Pengarna tillbaka

Från och med i höst kan en andrahandshyresgäst begära återbetalning av överhyra i två år. Nu är det bara ett år. Ofta hamnar sådana tvister i rätten, och redan nu är det en hel del som försöker få sina pengar tillbaka. Siffrorna har visserligen gått upp och ner genom åren på landets hyresnämnder – men sedan 2015 har antalet inkomna ärenden som rör återbetalning faktiskt mer än fördubblats, från 139 till 346 fall förra året.

Ett av fallen rör en student som får mer än 10 000 kronor tillbaka. Strax före årsskiftet beslutade Hyresnämnden om återbetalning, eftersom uthyraren tog ut en mycket högre hyra än ursprungshyran. Skönt, säger mannen, som vill vara anonym.

– Det är så svårt att hitta lägenhet i Lund, så även om hyran var hög så var jag och min flickvän först glada, säger han, och fortsätter:

– Det var inte förrän vi skulle flytta ut som vi fick reda på vad personen som hyrde ut hade för hyra.

Efter en diskussion med uthyraren valde studenten att ta fallet till domstol.

– Vi ansåg att det var en ockerhyra och ville få pengarna tillbaka.

Andra regler för bostadsrätt

Men lagändringen kommer knappast att innebära slutet för ockerhyror. Frågan är om den skärpta lagstiftningen kommer åt hela problemet.

Annons

– Nej, det kommer ändå vara tillåtet med hyror som är betydligt högre när man hyr ut bostadsrätt, säger Skogsberg.

Med andra ord är det läge att se upp för den som vill hyra ut sin hyresrätt. Låt bli att inspireras av en hyressättning som förekommer i hyresannonser, där en lägenhetshyra i storstaden inte sällan landar på 15 000 kronor eller mer.

– Då kanske en del tänker att den hyresrätt man betalar 7 000 kronor för går att hyra ut för 15 000. Men då tänker man inte på att annonsen kanske rör uthyrning av bostadsrätt – där gäller helt andra regler, säger Skogsberg.

Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist kan lagskärpningen kring andrahandshyror kanske också medföra att färre hyr ut sina hyresrätter i framtiden.

– En del kommer bli tveksamma att hyra ut i andra hand, tror jag.

Anna Karolina Eriksson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons