Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Nato står med USA: "Iran måste avstå"

Spänningarna mellan Teheran och Washington fortsätter att öka, i väntan på Irans svar på attacken som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani.
Nato meddelar att man står bakom USA och pekar anklagande mot Iran.
USA/Iran • Publicerad 6 januari 2020
USA:s president Donald Trump lämnar presidentplanet Air Force One på söndagen.
USA:s president Donald Trump lämnar presidentplanet Air Force One på söndagen.Foto: Kevin Wolf/AP/TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under måndagens presskonferens.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under måndagens presskonferens.Foto: Virginia Mayo /AP/TT
USA:s och Israels flaggor bränns under begravningsprocessen i Teheran för toppgeneralen Qassem Soleimani som i fredags dödades av en amerikansk drönare.
USA:s och Israels flaggor bränns under begravningsprocessen i Teheran för toppgeneralen Qassem Soleimani som i fredags dödades av en amerikansk drönare.Foto: Ebrahim Noroozi
Esmail Qaani, ny befälhavaren för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds.
Esmail Qaani, ny befälhavaren för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds.Foto: AP/TT
Tiotusentals människor i den iranska staden Ahvaz deltar i en begravningsceremoni för toppgeneralen Qassem Soleimani som dödades av USA i fredags.
Tiotusentals människor i den iranska staden Ahvaz deltar i en begravningsceremoni för toppgeneralen Qassem Soleimani som dödades av USA i fredags.Foto: Morteza Jaberian/AP/TT

– Vi fördömer unisont Irans stöd till en rad olika terroristgrupper, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, efter att militäralliansens medlemmar samlats för att diskutera den situation som uppstått.

Enligt Stoltenberg lade man från amerikanskt håll fram motivet till den dödliga attacken.

Annons

– Vid mötet i dag uppmanade de allierade till återhållsamhet och nedtrappning. En ny konflikt ligger inte i någons intresse. Så Iran måste avstå från ytterligare våld och provokationer.

Nato har lagt sitt träningsuppdrag i Irak på is, men bara till dess det bedöms vara möjligt att återuppta det, enligt Stoltenberg.

USA tycks dock vara på väg för att ta hem soldater därifrån. Enligt ett brev som den amerikanska militären har skickat till sina kollegor i Irak, som AFP och Reuters tagit del av, kommer trupper att flyttas den närmaste tiden för att förbereda för att ta hem dem helt och hållet. Man säger att detta görs "av respekt för Iraks suveränitet".

Efterträdare vill hämnas

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar alla parter att ta ett steg tillbaka, utan att nämna något enskilt land.

– Den här kitteln med spänningar leder till att fler och fler länder tar oförutsedda beslut som får oförutsägbara konsekvenser och med stor risk för missräkningar, säger han till ett pressuppbåd, och beskriver de geopolitiska spänningarna som de värsta hittills detta århundrade.

Hos de berörda parterna hörs dock inga försonande toner. Regimen i Iran har sedan tidigare utlovat någon form av vedergällning i närtid.

– Vi lovar att fortsätta på martyren Soleimanis inslagna väg med samma kraft. . . och den enda fullvärdiga gottgörelsen för vår del vore att avlägsna USA från regionen, säger Esmail Qaani, som efterträder den dödade Qassem Soleimani som befälhavare för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds.

I Iran råder landssorg och Soleimanis kvarlevor har hyllats vid en stor begravningsprocession i Teheran. Där talade hans dotter, som varslade om att USA och Israel står inför en "mörk dag".

USA:s president Donald Trump hotade tidigare med att USA var redo att attackera 52 mål i Iran – där siffran 52 syftar på det antal amerikaner som hölls gisslan i Iran i slutet av 1970- och början på 1980-talet.

"Hota aldrig Iran", svarar Irans president Hassan Rohani på Twitter.

Annons

"De som refererar till antalet 52 bör också komma ihåg antalet 290", skriver han med hänvisning till det antal liv som gick förlorade 1988 när ett amerikanskt örlogsfartyg sköt ner ett iranskt passagerarplan över Persiska viken.

Europeisk diplomati

Om Iran slår tillbaka mot USA kommer USA att slå tillbaka på nytt, varnar den amerikanske presidenten Donald Trump. USA kommer att gå till motanfall med kraft, säger han och hotar därtill med omfattande sanktioner mot Irak om landets regering följer den resolution som antagits av det irakiska parlamentet, som innebär att alla amerikanska soldater ska lämna landet.

Trumps sanktionshot får kritik från Tyskland.

– Jag tror inte att man ska försöka övertyga Irak med hot, utan med argument, säger utrikesminister Heiko Maas i tysk radio.

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab har talat med Irans dito Mohammad Javad Zarif och uttryckt en önskan om en diplomatisk lösning.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen oroas av Irans besked om att ta ytterligare kliv från kärnenergiavtalet. Hon säger i ett uttalande att man från europeiskt håll måste övertyga Iran om att det ligger i landets intresse att behålla avtalet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson uttryckte också oro för kärnenergiavtalet i ett gemensamt uttalande på söndagen. De erbjöd sig där att medla mellan parterna.

Ryssland, också en part i avtalet, säger att dess bevarande måste vara en prioritet för alla inblandade.

Löfven: Djupt bekymrad

På söndagen besköts Gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad, den skyddade zon där regeringskvarteren och andra länders beskickningar ligger, åter med raketer. Sveriges ambassad drabbades dock inte, uppger svenska UD för TT.

Statsminister Stefan Löfven skriver på Facebook att han är djupt bekymrad över utvecklingen i Irak och regionen. "De senaste dagarnas militära och retoriska upptrappning riskerar att leda till en våldsspiral med stora konsekvenser", skriver Löfven.

Annons

Löfven säger också att regeringen inväntar konkreta besked från Irak gällande parlamentets uppmaning att kasta ut alla utländska styrkor ur landet.

"Den svenska militära insatsen i Irak grundar sig på en inbjudan av Iraks regering. Nu får vi invänta en officiell kommunikation från Irak för att bättre förstå innebörden av beslutet i parlamentet", skriver Löfven.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons