Årets första hemmaförlust för LFC

Andra raka förlusten och bara en seger på de sex senaste matcherna.
Efter 0–1 hemma mot Eskilstuna kan nog Linköping glömma SM-guldet i fotboll.
Fotboll • Publicerad 13 september 2019
Frida Maanum missade en straff när Linköping förlorade hemma mot Eskilstuna med 0–1 på fredagskvällen. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Frida Maanums straffmiss i den 64:e minuten var en smärtsamt tydlig symbol för hur det går för Linköping i allsvenskan just nu. Norskan gick fram för att trycka in kvitteringen till 1–1, men fick i stället se bollen gå i ribban och över.

Det var lagets första förlust på hemmaplan och på så sätt ett trendbrott. Men sett till de senaste omgångarna var det inget sensationellt resultat. Förlusten mot Eskilstuna, 0–1, var Linköpings andra raka och på de senaste sex matcherna har laget bara mäktat med en seger.

Eskilstunas seger var heller inte orättvis. Gästerna skapade massor av chanser, inte minst i den första halvleken, och träffade bland annat målramen vid flera tillfällen.

Ineffektiviteten hade kunna straffa Eskilstuna, men ett något slumpmässigt hörnmål i den 17:e minuten var allt som behövdes den här fredagskvällen. Petra Johansson slog hörnan och Matilda Plan fick pannan på bollen. Linköpings målvakt Emma Holmgren såg ut att ha koll på läget, men en touch på backen Anna Rakel Pétursdóttir ställde henne helt.

Eskilstunas form är den rakt motsatta mot Linköpings. Segern var lagets fjärde på fem omgångar, och de tre poängen innebär att Eskilstuna går förbi både Linköping och Kif Örebro (som dock har en match till godo), upp till femte plats i tabellen.

Med åtta respektive nio poäng upp till serieledande Rosengård får ändå både Eskilstuna och Linköping svårt att kunna utmana om de absoluta tätpositionerna den här säsongen.