Stark spurt tog Alingsås närmare SM-guldet

En imponerande avslutning gav Alingsås segern med 25–22 i den tredje SM-finalen mot Sävehof. Handbollslaget leder finalserien med 2–1, och är en seger från guldet.
Alingsås tog timeout med knappt tio minuter kvar, i underläge med 18–20 – och gjorde 7–2 på Sävehof i resten av matchen.
Handboll • Publicerad 24 maj 2019
William Andersson Moberg i Alingsås tar sig igenom Sävehofs försvar, på väg mot segern med 25–22 i den tredje finalmatchen. Sävehofs Vetle Eck Aga, till vänster, försöker stoppa attacken.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I första halvlek hade båda lagen starka perioder, och 10–10 i paus var rättvisande.

Efter vilan följdes lagen åt. Det spelades tufft, det gruffades, det kom utvisningar, och målvakterna Niklas Kraft i hemmalaget och Ágúst Elí Björgvinsson i Sävehof gjorde viktiga räddningar. Men inget lag lyckades rycka åt sig någon ledning med mer än ett mål.

Inte förrän i halvlekens 21:a minut, då mittsexan Joakim Larsson gjorde 20–18 med sitt andra raka mål för Sävehof. Då tog Alingsåstränaren Mikael Franzén timeout.

Sedan vände Alingsås till ledning med 22–20 och senare 24–21, i en fullsatt hemmaarena där stämningen nästan kokade.

Sju mot sex

Ett viktigt drag av Alingsås var att ta ut målvakten och anfalla sju mot sex – ett taktiskt grepp som annars blivit Sävehofs specialitet.

– Vi går på sju mot sex och lyckas med det, samtidigt som vi stänger igen och tar två bollar bakåt som vi kan kontra på, säger William Andersson Moberg.

Den 19-årige, klurige mittnian var en av Alingsås bäste spelare.

– Det är en väldigt jämn match, där det blir frilägena som avgör egentligen. Några missar hit och dit, och till slut är det vi som kammar hem det, säger Andersson Moberg, som gjorde sex mål.

William Andersson Moberg kom till Alingsås för två år sedan, från just Sävehof. Nu kan han bli svensk mästare med Alingsås på måndag, i sin förra hemmaarena. Han passar på att hylla klubbens fans, som hjälpte fram laget på fredagen.

– Du tar den där extra knytnäven i ansiktet och springer den där extra metern för att få hem guldet, säger han.

Tappade skärpan

Sävehof såg ut att rycka mot seger när man gjorde 20–18, men tappade det mesta på slutet.

– Efter timeouten är vi inte tillräckligt skarpa, konstaterar Jonas Larholm.

Sävehofs 36-årige spelmotor, och tidigare landslagsstjärna, anser att Partillelaget som helhet gjorde en mer gedigen insats än i den andra finalmatchen, som Alingsås vann klart (22–16).

– Vi spelar betydligt bättre anfallsspel framför allt.

– Vi missar för mycket bara. Kraft står jättebra i dag, säger Jonas Larholm och berömmer Alingsås målvakt.