Åklagaren: ”Det är första gången detta prövas”

Blekinge Artikeln publicerades

Fallet är både principiellt viktigt och mycket ovanligt enligt chefsåklagare Tora Holst.

– Det cirkulerar en hel del liknande material på nätet.

Åtalet bygger bland annat på det fotomaterial som hittades i mannens beslagtagna mobiltelefon under utredningen av ett annat mål. Materialet visar var och när brotten ska ha ägt rum vilket är ovanligt i den här typen av mål.

– Där brukar det bli komplikationer pågrund av den pågående konflikten. Nu har vi dessutom haft möjlighet att ställa frågor till den misstänkte och till folk i hans närhet, säger Tora Holst, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Hon menar att målet är principiellt viktigt:

– Det cirkulerar en hel del liknande material på nätet. Vi har även fått det till oss och om den här personen fälls kan vi väcka åtal i andra fall.

Ingen i Sverige har tidigare dömts för krigsförbrytelse så som åklagaren menar att 23-åringen gjort sig skyldig till: att ha utsatt i vart fall fyra döda och enligt allmän folkrätt skyddade personer för förödmjukande eller nedsättande behandling. Däremot har två finska domar slagit fast att poserande med avskilda huvuden ska bedömas som krigsförbrytelse.

– Vi bedömer att det är viktigt att få domstolens ställningstagande när det gäller skändning av döda kroppar. Det är första gången detta prövas i Sverige.

Enligt den misstänkte 23-åringen tillhör kropparna döda IS-krigare, men de uppgifterna går inte att bekräfta enligt åklagaren. Det kan lika gärna handla om civilbefolkning.

Den gedigna utredningen består bland annat av sakkunnigutlåtanden, rapporter och skärmdumpar från 23-åringens Facebook-konto där han publicerat bilderna.

– Det är ett intressant mål. Jag får fördjupa mig i saker som rör pågående konflikter, säger Tora Holst.