Nyheter

Var fjärde bleking röstade på SD

Karlskrona Artikeln publicerades
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Anders Wiklund/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD).

Valresultatet blev som väntat en framgång för Sverigedemokraterna. I Blekinge röstade var fjärde bleking på partiet och i Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg blev SD största parti.

Resultatet i riksdagsvalet innebär att Socialdemokraterna i Blekinge, som haft tre mandat, tappar ett mandat till SD. Sverigedemokraterna får därmed två mandat i riksdagen, medan Moderaterna ligger kvar på ett mandat.

Valet blev alltså en tydlig framgång för SD. Partiet ökade 6,6 procentenheter från 18,6 till 25,2 procent.

Det var en påtagligt nöjd Jimmie Åkesson som strax före klockan 23 på söndagskvällen kom ut på scenen på Sverigedemokraternas valvaka i Stockholm. Han möttes av både applådåskor och stort jubel.

– Jag vet vem som har vunnit det här valet – det är Sverigedemokraterna! Vi ser att vi kommer att få ett oerhört inflytande!, ropade han till de segerrusiga partivännerna.

– Som jag bedömer det skiljer det två mandat mellan de gamla blocken. Förstår ni vad det betyder?

Samtidigt ställde han ultimatum till Moderaternas partiledare Ulf Kristersson:

– Det vi också kan konstatera är att alliansen, i den mån den existerar, är mindre än de rödgröna. Det betyder att Kristersson verkligen måste bevisa hur han tänker byta regering. Tänker du välja Löfven eller Åkesson? Nu vill vi ha svar på den frågan.

När det återstod några få distrikt att räkna klockan 23.40 ser Socialdemokraterna ut att hamna på 28,3 procent på riksplanet. I Blekinge fick partiet 31,6 procent av rösterna, vilket är en tillbakagång med -5,7 procentenheter .

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Magnus Manhammar hade hoppats på lite högre siffror:

– Jag hade nog trott på lite högre stöd med tanke på hur bra det gått för Sverige de sista åren. Jag gissar ändå att vi kommer att göra ett lite bättre val här lokalt i Karlskrona än på riksplanet,

Magnus Mannhammar som kom in i riksdagen på personrösterna vid valet 2014 trodde att han hade hyfsade chanser att sitta kvar som andra namn på partiets riksdagslista 2018.

– Det är för övrigt inte lika mycket fokus på personröstandet den här gången, konstaterade han.

Han får sällskap till riksdagen av partikamraten Heléne Björklund, nu kommunalråd i Sölvesborg.

– Det är både spännande och pirrigt, förklarar hon för BLT på söndagskvällen och berättar att hon i riksdagen vill driva frågor om utbildning på alla nivårer.

Vid 23:33 på söndagskvällen hade rösterna från 5 763 av 6 004 valdistrikt räknats.

I Blekinge röstade 25,3 procent av befolkningen på Sverigedemokraterna vilket är en ökning med 6,6 procentenheter sedan förra valet. Andra partier som fick Blekingebornas röster var Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna. Kristdemokraterna gjorde med sina 5,7 procent det största lyftet med 2,3 procentenheter.

Socialdemokraterna tappade 5,7 procentenheter från 37,3 till 31,6 procent och Moderaterna 1,2 procentenheter från 19,3 till 17,2 procent. Även Miljöpartiet förlorade röster och sjönk från 4,8 till 2,9 procent.