Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Upp och hoppa för blodmånen

Måndag morgon klockan 05.41 är det dags att hålla ögonen öppna.
Då visar sig fenomenet blodmåne över Blekinge igen.
Blekinge • Publicerad 20 januari 2019
Den här bilden tog BLT:s fotograf Staffan Lindbom den 27 juni förra året. Då visade sig blodmånen senast över Blekinge. Under måndagen är det dags igen. Tar du en lika fin bild som vår fotograf, skicka den gärna till oss på adressen webb@blt.se
Den här bilden tog BLT:s fotograf Staffan Lindbom den 27 juni förra året. Då visade sig blodmånen senast över Blekinge. Under måndagen är det dags igen. Tar du en lika fin bild som vår fotograf, skicka den gärna till oss på adressen webb@blt.seFoto: Staffan Lindbom

Senast blodmånen visade sig över Blekinge var i juli förra året. Då var det sommar och skönt att stå ute och se på den vackra, blodröda månen.

Måndag morgon kan det vara något bistrare. Enligt SMHI:s prognos kan temperaturen, på sina håll, krypa ner till -5 grader natten mellan söndag och måndag. Så ska du ut och kolla på månen strax efter 05.30 är vårt tips att du tar vantar och långkalsonger på.

Annons

Om du fotograferar månen och får en bra bild, skicka den gärna till oss på BLT. Adressen du använder är webb@blt.se

Missar du månen under måndagen dröjer det fram till 2029 innan det blir lika lång och spektakulär total månförmörkelse igen.

Total månförmörkelse innebär att fullmånen är helt skuggad av jorden. Samtidigt inträffar en så kallad supermåne. På Umevatoriet, ett vetenskapscenter med koppling till Umeå universitet, håller man öppet från klockan fem för intresserade som vill följa årets stora astronomiska händelse.

– Vi håller tummarna för att vädret är bra. Än så länge visar de lovande väder, men det kan ju ändra sig ganska fort, säger Marianne Eik, pedagog vid Umevatoriet.

Totala månförmörkelser i sig är inget ovanligt, det kan inträffa flera gånger per år. Det som gör den här speciell är att fullmånen kan upplevas som extra stor.

– Månens bana runt jorden är elliptisk. Ibland är den närmare jorden och ibland lite längre i från, och när den är som närmast jorden så brukar man kalla den för supermåne, förklarar Marianne Eik.

När supermånen hamnar i jordens skugga blir den förmörkad.

– Man skulle ju kunna tro att den blir helt svart, men när solen lyser förbi jorden passerar solljuset genom jordens atmosfär och speglar sig på månen så att den blir blodröd, säger Marianne Eik.

Fenomenet kallas ofta för blodmåne, men Marianne Eik föredrar benämningen supermånförmörkelse.

– Det som är speciellt den här gången är också att den varar under väldigt lång tid. Nästa gång det blir lika långvarigt är inte förrän den 20 december år 2029.

Annons

Månförmörkelsen kommer att kunna ses i hela Sverige om inte molnen skymmer. Den inleds vid halv fyra på morgonen och avslutas strax före klockan nio, men då har ju solen redan hunnit gå upp på de flesta platser i landet. Total månförmörkelse är det mellan 5.40 och 6.43.

Marianne Eik tipsar människor att titta upp mot sydväst på himlen när de är på väg till jobbet. Och förmörkelsen är nästan som bäst efter klockan 6.12, då månen blir ljusare och ljusare.

– Det som är häftigt är att man kan se jordens rondör, jordens kurva, på månen när den kommer ur jordskuggan, säger hon.

Annelie HenryssonSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons