Nyheter

Tvist om skadad häst för en miljon

Blekinge ,

Familjen köpte en häst för över en miljon kronor. En kort tid efter köpet upptäcktes det att hästen hade hovledsartros. Nu kan hästen inte användas för att tävla och tingsrätten ger inte rätt till familjen att häva köpet.

Hästen på bilden är inte den som tvisten rör.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Hästen på bilden är inte den som tvisten rör.

En familj i Blekinge köpte en tävlingshäst för 800 000 danska kronor, över en miljon svenska kronor. Hästen var till för att deras dotter skulle tävla i dressyr. Inför köpet genomfördes en veterinärbesiktning av hästen som inte upptäckte några problem.

En tid efter köpet fungerade inte hästen tillfredsställande. Man gjorde en ny veterinärundersökning runt tre månader efter köpet som visade att hästen led av hovledsartros. I mars 2019, efter att hästen fått vila i 18 månader, kvarstod problemen på hästens vänstra framben. En veterinär drog då slutsatsen att förändringen i hästens hovled sannolikt funnits redan vid köpet. Även en annan veterinär drog samma slutsats.

Ägarna framställde till sist ett krav på skadestånd och hävning av köpet. Tingsrätten gjorde dock beslutet att man inte kunde bevisa att felet med hästen fanns redan vid köpet. Därför får ägarna inte häva köpet och de måste betala motpartens rättegångskostnader.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.