Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tusentals barn i skuldsatta familjer

BLEKINGE • Publicerad 9 juli 2018
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ungefär var tolfte barn i Blekinge lever i familjer där minst en av föräldrarna har skulder hos Kronofogden. Det skriver Kronofogden i ett pressmeddelande.

Totalt innebär det att omkring 2 600 barn i länet växer upp i familjer med skulder.

Annons

Högst andel barn i skuldsatta familjer finns i Sölvesborg (9,7 procent) och lägst andel i Karlskrona (6,8 procent).

– Vi vill lyfta fram att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet och uppmuntra vuxna att våga prata med barn om ekonomi, säger Anna-Karin Lindahl, som arbetar med att förebygga skuldsättning hos Kronofogden i pressmeddelandet.

Kronofogden delar även med sig av tips på hur man kan prata om ekonomi med sina barn:

• Lyssna, prata och svara på frågor så ärligt du kan utan att skrämma. Förklara vad familjen måste prioritera att lägga pengar på och varför.

• Börja tidigt, utifrån barnets mognadsnivå. Var noga som vuxen med vilka signaler du skickar ut, till exempel om märkeskläder och resor. Alla har inte råd.

• Var tydlig med att du som vuxen tar ansvar för familjens ekonomi, att det inte är barnets ansvar att lösa eventuella problem.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons