Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Tropisk natt på många platser – "Ovanligt"

Karlskrona, Utklippan och Hanö hade alla en tropisk natt i natt.
Så många som elva väderstationer i Sverige mätte temperaturer över 20 grader hela natten till söndagen.
Kraftiga åskoväder har följt på värmen.
Blekinge • Publicerad 1 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

En tropisk natt har uppmätts vid elva väderstationer i Sverige natten mot söndagen: Karlskrona, Malmö, Utklippan, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Harby och Skurup.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

Annons

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på under september är den 5 september, det skedde 2002 på Ölands norra udde.

Även delar av Svealand och Norrland hade höga temperaturer under natten, och värmen höll i sig på flera håll i landet på söndagen. I Målilla uppmättes 28,1 grader och Visby flygplats och Horn hade båda 27,6 grader.

Den varma, fuktiga luften har även lett till kraftiga åskoväder i delar av landet. En klass 2-varning för mycket kraftig åska utfärdades i Östergötland på söndagseftermiddagen och SMHI varnade för strömavbrott och problem med telefonnätet. Varningen togs bort några timmar senare och vid 18-tiden hade åskan fortsatt norrut.

– Det har börjat mattas av sakteligen, men det ligger fortfarande kvar en del åska i Kalmar, i Sörmland och vidare upp längs Norrlandskusten. Åskan rör sig åt nordost, säger Tobias Palmblad vid SMHI.

Sofia Sundström/TT
(TT/BLT)
Malin Johanson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons