Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Timell åtalas för våldtäkt

Martin Timell, tidigare programledare och profil på TV4, åtalas misstänkt för våldtäkt. Övergreppen ska ha skett under en fest i Stockholms skärgård i september 2008.
Brott • Publicerad 6 mars 2018

I åtalet beskrivs hur Martin Timell med uppsåt och genom våld ska ha begått en sexuell handling jämförlig med samlag mot målsäganden. Trots att det har gått en tid sedan brottet har begåtts bedömer åklagaren bevisläget som gott.

– Utredningsläget är naturligtvis svårare när det har gått en tid. Men jag bedömer bevisläget som bra. Vi har uppgifter från målsägande och flera vittnesmål och jag bedömer utifrån de förhör som har hållits att det som målsägande berättar stämmer, och att det är tillräckligt för att väcka åtal, säger kammaråklagare Anna Bengtsson till TT.

Annons

Bevisningen består i första hand av de vittnesmål åklagaren har samlat in men också av bilder tagna från platsen vid ett senare tillfälle och inbjudningar till festen för att styrka tidpunkt och vilka som var på plats.

I en kommentar till Aftonbladet säger den målsägande kvinnan att beskedet om åtal kommer som en lättnad:

– Polisen har gjort ett väldigt grundligt förarbete och det de har kommit fram till är att det finns tillräckligt med underlag för att väcka ett åtal. För mig har det varit självklart hela tiden, jag vet ju vad han gjorde mot mig.

Magnus Törnblom, presschef för företagsfrågor på TV4-Gruppen, säger till TT att TV4 välkomnar att anklagelserna mot Timell prövas juridiskt:

– Det ligger i vårt intresse att man gör en grundlig utredning och går till botten med det här, och det är också ett bra besked inom rättsväsendets ramar. Så vi välkomnar den fortsatta juridiska prövningen.

Timell nekar till brott, enligt åtalet.

I samband med metoo-kampanjen framkom flera anklagelser mot Martin Timell om sexuella trakasserier. Han togs senare ur tjänst och i oktober i fjol avslutade TV4 allt samarbete med honom. Kanalen valde också att plocka bort samtliga program av "Äntligen hemma" ur tablån och från kanalens playtjänst.

En vecka senare kom anklagelsen om våldtäkt mot en tidigare medarbetare och åklagaren valde att inleda förundersökning.

Timells advokat Hanna Lindblom sade då att han "tillbakavisar allt som om möjligt kommer att läggas honom till last."

Men TV4 borde ha agerat tidigare, enligt en utredning utförd av advokatbyrån Setterwalls.

Annons

Utredningen visade att det förekommit "allvarliga missförhållanden" inom "Äntligen hemma"-produktionen. Den riktade även hård kritik mot kanalen och produktionsbolaget Meter Television, som ligger bakom "Äntligen hemma", för hur de hanterat uppgifterna om sexuella trakasserier och för sin underlåtenhet att vidta åtgärder för att säkra en trygg arbetsmiljö.

Målsäganden i åtalet representeras av advokaten Elisabeth Massi Fritz. I samband med att förundersökningen mot Timell inleddes i höstas skrev hon i en kommentar till Expressen att "Martin Timell borde ha polisanmälts för länge sedan för de handlingar som min klient berättar om och som andra kvinnor som jag har pratat med med anledning av 'metoo' berättat om." (TT)

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons