Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Svenskarna köper möbler för hisnade summor

Svenskarna älskar att köpa möbler.
Men när de väl är förbrukade väljer vi hellre att slänga möblerna än att sälja dem.
Sverige • Publicerad 26 maj 2018

Att säga att vi svenskar gillar att köpa möbler är ingen underdrift. År 2015 så köpte svenskarna möbler för totalt 47 miljarder kronor. Det blir en genomsnittskonsumtion på 4 722 kronor per person.

Och bara sedan 2012 har ökningen varit stor i konsumtionen av möbler då den ökade med sju procent under 2015. Det här visar konsumtionsrapporten från Centrum för konsumtionsvetenskap vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet från 2016.

Annons

– Hemmet har kommersialiserats. De förändrade värderingarna som tillskrivs hemmet har formats av kommersiella aktörer som handeln, reklam- och kommersiell media, säger Maria Fuentes, doktor i företagsekonomi vid Centrum för konsumtionsvetenskap, som skrivit en av fördjupningsdelarna i årets rapport.

Men vi svenskar slänger även mycket möbler där sex av tio svenskar det senaste året har slängt minst en möbel eller heminredningspryl.

– Bland alla de möbler och heminredningsprylar som slängs finns många dyrbara kulturarvsföremål med stort historiskt och ekonomiskt värde. Det är smärtsamt att se så många fina möbler på soptippar, säger Henrik Åberg, chef för konsthantverk på Bukowskis enligt Allas.se.

Samuel AbrahamssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons