Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Stort intresse väntas för nya el-bidrag

Torsdag är första ansökningsdag för det statliga stödet för både hemmaladdning av elbilar och inköp av elcyklar. På Naturvårdsverket väntar man en mindre anstormning.
– Vi försöker anpassa oss så att det blir så lätt som möjligt för alla att ansöka, säger verkets ekonomichef Håkan Svaleryd.
Teknik • Publicerad 31 januari 2018
Foto: Anders Wiklund/TT

Båda stöden kan som mest uppgå till 10 000 kronor. Ladda hemma-stödet ska täcka 50 procent av kostnaden för laddboxen och lika stor del av nödvändig elinstallation, dock högst 10 000 kronor per fastighet. Den som också vill kunna ladda bilen i sommarstugan kan söka bidrag även för den. Kravet är att den som söker bidraget äger eller ska ha nyttjanderätt till fastigheten.

Bidraget till eldrivna cyklar, mopeder och motorcyklar omfattar 25 procent av inköpspriset, men som högst 10 000 kronor.

Annons

Ladda hemma-bidraget kan också sökas av den som äger en bostadsrätt, men i det fallet blir det lite snårigare. Den som äger marken där garaget eller p-platsen finns måste ge klartecken och även för den uppgradering av eldragningen som kan bli nödvändig. Ett annat problem är att garaget räknas som en fastighet och därför blir stödet bara 10 000 kronor oavsett hur många laddboxar som behöver installeras.

För många bostadsrättsföreningar blir det därför enklare att söka bidrag från Klimatklivet som också administreras av Naturvårdverket och som riktas till kommuner, landsting, de flesta typer av bolag och inte minst bostadsrättsföreningar. Klimatklivet omfattar en rad åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid och uppgår i årets budget till 1,5 miljarder kronor. Laddstationer var dock överlägset vanligast bland ansökningarna som beviljades stöd förra året.

Hittills är 90 miljoner kronor anslagna till ladda hemma-stöd i år och 350 miljoner kronor till elcyklar. Det kan uppfattas som en snedfördelning, men bilägarna kan vara lugna. Mer pengar kan snabbt flyttas från Klimatklivet, lovar Håkan Svaleryd.

– Risken för att pengarna till Ladda hemma-stödet ska ta slut finns i princip inte.

Björn Ewenfeldt/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons