Nyheter

Störningar i tågtrafiken efter åskoväder

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Jens Olander

Både väg- och tågtrafiken i södra Sverige har drabbats av det kraftiga åskovädret. Vägbommar i plankorsningar har stannat i nedfällt läge och tågtrafiken störs av signalfel.

Enligt Trafikverkets prognos ska problemen vara åtgärdade vid tolvtiden i dag, men prognosen är osäker, framhåller presskommunikatör Katarina Wolffram.

I de områden där åskan fortfarande härjar kan reparatörerna av säkerhetsskäl inte arbeta.

– Det är väldigt många plankorsningar i ett stort område som drabbats, säger hon.

De berörda tågsträckorna är Hässleholm–Alvesta–Kalmar, Karlskrona–Emmaboda–Kalmar samt Värnamo–Alvesta.

Vissa tågavgångar ställs in och ersätts av buss. Trafikverket hänvisar till respektive tågbolag för mer detaljerad information.

Att vägbommar fastnar i nedfällt läge på grund av blixtnedslag förekommer ibland, men det är ovanligt att ett så stort område drabbas samtidigt, enligt Katarina Wolffram.

– Det är en säkerhetsfråga, att bommarna går hellre ner än att stå öppna, säger hon.

Många hushåll har också drabbats av elavbrott efter åskan, framför allt i Kalmar län, Kronobergs län och Skåne, men de allra flesta har fått elen tillbaka.

Texten uppdateras.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.